Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Japan
  • 24.01.2022. 17:00

Izvoz mesa: Hrvatska junetina može na japansko tržište

Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 524
  • 216
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s hrvatskim proizvođačima, osiguralo je pristup zahtjevnom japanskom tržištu za juneće meso vrhunske kvalitete iz hrvatskog uzgoja, priopćili su.

Kako navode, rezultat je to njihovog dugogodišnjeg rada na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, a koje se očituje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

"Ali i ustrajnih napora u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su u konačnici prihvaćene kao odgovarajuće", ističu iz Ministarstva.  

Poručili su da je pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo i sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima.

Izvoz u Izrael, Liviju, Iran, Albaniju, Kostariku i Egipat

Ministarstvo, dodaju, samostalno i u suradnji s Europskom komisijom, kontinuirano radi na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače pa je tako tijekom 2021. godine u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.

Obzirom da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora ovakve vrste varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima, razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika.

Shodno navedenom, postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.


Tagovi

Japansko tržište Juneće meso Izvoz Hrvatski uzgoj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor