Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Mih
  • 26.03.2014. 08:10

Izmuzištem smanjili troškove proizvodnje

Investicijom u izmuzište povećali produktivnost i smanjili troškove proizvodnje sira

  • 397
  • 47
  • 0

Danas bilo koja proizvodnja ne može opstati, a kamoli napredovati bez ulaganja u modernu opremu. U tom pravcu razmišljaju članovi obitelji Pernjak iz Kolana na otoku Pagu u čijem vlasništvu se nalazi sirana Mih. Posljednji uspješni potez u vođenju posla je izgradnja modernog izmuzišta za ovce s ostalom opremom. Dubravko Pernjak, vlasnik sirane Mih, iznimno je zadovoljan investicijom koju je realizirao skupa sa sinovima Marinom i Šimom. Posao se sada obavlja mnogo brže, higijena je na većoj razini i što je važno, smanjeni su troškovi proizvodnje. Investicija vrijedna 160.000 kuna već sada se isplaćuje upravo zbog manje potrebe za radnom snagom.

Paški sir hrvatska je delicija

"U mom stadu danas ima oko 450 ovaca. Od tog broja sada je na mužnji njih 250, 120 je mladih koje smo ove godine ostavili jer smo to mogli s novim izmuzištem. Ostatak su one koje će se tek okotiti. Ovce koje smo ove godine ostavili, prije ne bi mogli jer nismo imali izmuzište. Ono je kapaciteta 24 ovce u deset minuta. Jednu ovcu čovjek ručno pomuze za jednu minutu i nije problem raditi bez strojeva ako imate stado do trideset ovaca. Problem je ako u stadu ima 300 ovaca. To nije 300 minuta, nego je duplo više, da ne govorimo kako je to fizički naporno i da se ne može postignuti zadovoljavajuća razina higijenom", kaže Dubravko Pernjak te nastavlja:

Paški sir pravi se od mlijeka paške ovce

"Prije dvije godine sam muzao 240 ovaca ručno. Za taj posao imao sam četiri radnika. Sada s tih istih 240 ovaca radi dva radnika. Stvar je u tome što oni sada nemaju dovoljno posla. Ja bih trebao imati barem 400 do 450 ovaca da bi oni bili zaposleni tri sata ujutro i tri sata navečer. Kada dođem do te brojke, imat ćemo 400 litara mlijeka dnevno sa samo dva radnika. Rezultat je povećana proizvodnja s manjim brojem radnika i daleko kvalitetnija sirovina", govori Pernjak. S novim količinama mlijeka može se povećati proizvodnja Paškog sira za kojim vlada velika potražnja. Sav proizvedeni sir se proda prije iduće sezone tako da ima prostora za nove količine. "Sirana Mih godišnje proizvede 150 tona sira od čega je 20 tona Paškog sira. Paški sir može se proizvoditi samo od mlijeka naše paške ovce i zbog toga smo mi morali krenuti u opremanje farme i povećanja broja muznih ovaca", kaže Marin Pernjak te nastavlja:

Paški janjić

"Mi proizvođači sira s otoka Paga dokazali smo kvalitetu našeg proizvoda brojnim osvojenim priznanjima na raznim svjetskim natjecanjima kvalitete sira. Ona je prepoznata i kod potrošača. Najbolji kupci su s domaćeg tržišta. Prodaju pojačava turistička sezona. Slovenci i Talijani su prepoznali naše proizvode. Vrlo malo je turista koji dođu na otok Pag i da se s njega ne vrate s nekim od naših proizvoda."

Recept obitelji Pernjak samo je dio uspješne poljoprivredne i gospodarske priče otoka Paga. Pag je jedan od rijetkih dijelova Hrvatske koji u pojedinim statističkim izvještajima sa Zavoda za zapošljavanje bilježi rast broja zaposlenih. Recept tog uspjeha jest što su se na otoku okrenuli tradicionalnim vrijednostima, kao što je u ovoj priči slučaj s Paškim sirom i što u poslu sudjeluju cijele obitelji. Dodatna prednost je u tome što je i Pag povezan mostom s kopnom.


Tagovi

Izmuzište Sirana Mih Dubravko Pernjak Investicija Sirana Mih Paški sir Troškovi proizvodnje Opremanje farme Tržište Mlijeko Ulaganja Marin Pernjak Kvaliteta sira Zapošljavanje


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]