Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 20.03.2017. 13:30

Izbjegnite proljetni hranidbeni šok kod goveda

Ako visibabu smatraju vjesnikom proljeća općenito, onda je u stočarskom smislu stočni kelj vjesnik ranog proljeća i odlična krma u prijelaznom periodu ishrane.

Foto: Pixabay/YvonneH
  • 2.174
  • 193
  • 0

Hranidba goveda, naročito mliječnih krava, osnovni je parametar ekonomičnosti proizvodnje. Ishrana i sastav obroka varira tijekom godine i ovisi o mnogo faktora, laktacijskog perioda, godišnjeg doba, ciklusa vegetacije, vremenskih prilika i slično. Svaka takva nagla promjena sastava obroka kod visokomliječnih krava u proizvodnji izaziva stres.

Poseban stres doživljava probavni trakt i nerijetko dolazi do probavnih smetnji i tegoba. Stoga je vrlo bitno govedima osigurati što je moguće više - jednak obrok tokom godine. Nešto što poljoprivrednici često ne primjećuju i na što ne obraćaju pažnju je postupno balansiranje obroka kod tzv. prijelaznih perioda sa jedne na drugu vrstu hrane. Upravo takav jedan period slijedi, rano proljeće, prijelazna hranidba goveda sa višemjesečne suhe krme na zelenu svježu sočnu krmu.

Proljetna ishrana goveda

Početak proljeća je period koji često stočarima donosi određene probleme u sustavu ishrane kada su uskladištene količine tzv. "zimske krme" pri kraju, a svježa zelena masa tek u početku porasta i nema je u dovoljnim količinama za sastav obroka. Problemi sa kojima se farmeri susreću manifestiraju se kroz zdravstvene tegobe probavnog trakta goveda. Krmiva tijekom dužeg stajanja preko zime izgube kvalitetu, smanji se udio vitamina, minerala, i hranjivih tvari te je vrlo bitno pravilno i postupno započeti ishranu u proljeće kako u štali tako i prilikom istjerivanja goveda na ispašu.

Izbjegavati naglo davanje zelenih krmiva

Rana ispaša dovodi do oštećenja biljaka tek u porastu kada goveda gaze vlažno tlo i nanose dodatnu štetu. Stoga, ispašu treba početi kada je visina travnog pokrivača otprilike od 15-20 cm. Kod balansiranja obroka u prijelaznom periodu potrebno je izbjegavati naglo davanje zelenih sočnih krmiva, uz postepeno uvođenje manjih količina poželjno je davati i određenu količinu suhih krmiva poput sijena. Tzv. prijelazni period najlakše je obaviti sustavom ishrane u štali bez istjerivanja goveda na ispašu. Donošenjem nakošenih svježih zelenih krmiva točno se može kontrolirati koliko će goveda pojesti pojedinih krmiva uz i dalje dodavanje suhih krmiva koja se postupno smanjuju u obroku.

Prvi stiže stočni kelj

Za vrijeme tzv. prijelaznog perioda ishrane, krave često troše tvari iz vlastitih rezervi, što se poslije loše manifestira na kondiciju i ukupnu proizvodnju mlijeka. Česte greške farmera su što takvo stanje pokušavaju popraviti davanjem većih količina svježe stočne zelene mase, ili prekomjernim ispuštanjem na ispašu. Da bi obrok bio kvalitetan i izbalansiran, a ujedno se ostvario efekt pravilnog prijelaza na svježu voluminoznu krmu, potrebno je u pravo vrijeme imati na raspolaganju dovoljno količine svježe krme.

Smatra se da je stočni kelj sorte Perast najranija stočna hrana u rano proljeće, gdje otprilike početkom travnja uz dobre vremenske uvjete može biti spreman kao komponenta obroka. Krave za proizvodnju mlijeka vrlo rado konzumiraju stočni kelj koji sadrži veliki udio lišća te ga je potrebno postupno uvoditi u sustav ishrane cca: 20-30 kg po grlu. Vrlo kvalitetna kabasta hrana koja itekako može poslužiti do mjeseca svibnja i prispijevanja druge zelene sočne krme.

Stoga ako visibabu smatraju vjesnikom proljeća općenito, onda je u stočarskom smislu stočni kelj vjesnik ranog proljeća i odlična krma u prijelaznom periodu ishrane.

Foto: Pixabay/YvonneH


Povezana biljna vrsta

Stočni kelj

Stočni kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder kale | Latinski naziv: Brassica oleracea (L.) convar. acephala (DC.) Alef. var. viridis L.+ var. medull

Stočni kelj najviše se uzgaja u Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Njemačkoj. Sadrži mnogo vrijednih hranjivih sastojaka, pa je vrlo vrijedna stočna hrana. U... Više [+]

Tagovi

Ishrana goveda Stočni kelj Hranidbeni šok


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]