Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra konja
  • 21.06.2021. 15:00
  • Ličko-senjska, Krivi Put

Iz državnog proračuna za uzgoj toplokrvnih konja osigurano 6,2 milijuna kuna

Pozitivan trend rasta nastavio se i u 2020. godini kada je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja, potvrdio je državni tajnik Tugomir Majdak na 8. Smotri konja Krivi Put 2021

Foto: Marinko Petković (ilustracija)
  • 440
  • 98
  • 0

“Posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5 posto. Pozitivan trend nastavio se i u 2020. godini kada je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja, pri čemu uzgoj hladnokrvnih konja, koji je dominantan u Lici, čini 57 posto cjelokupne populacije konja“, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak na otvaranju 8. Smotre konja Krivi Put 2021. održane ovog vikenda u istoimenom mjestu senjskog zaleđa, na kojoj je bilo izloženo 55 grla iz Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Podsjetio je kako resorno ministarstvo daje opsežnu novčanu potporu držateljima izvornih i zaštićenih pasmina konja i magaraca kroz Operaciju 10.1.9. iz Programa ruralnog razvoja, zahvaljujući kojoj je na račune 303 korisnika u Ličko-senjskoj županiji isplaćeno 20,8 milijuna kuna.

Iz državnog je proračuna u novom programskom razdoblju za uzgoj toplokrvnih konja i konjičkog sporta putem Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u RH, osigurano 6,2 milijuna kuna.

O uspješnosti Programa koji se provodi od 2015. godine, govori činjenica da je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7 posto, broj ždrebadi povećan za više od 18 posto, dok je ukupni broj rasplodnih grla povećan 8 posto za rasplodne pastuhe i gotovo 16 posto za rasplodne kobile.

Također, unaprjeđenju cjelokupnog sektora hrvatskog konjogojstva doprinosi Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja vrijedan 2,5 milijuna kuna, Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva vrijedan 5,9 milijuna kuna, Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru stočarstva u 2020. godini kroz koji je osigurano 500 tisuća kuna u konjogojstvu te uvrštavanje ovog sektora u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela.  


Tagovi

Uzgoj konja Izvorne i zaštićene pasmine konja Toplokrvne pasmine konja Tugomir Majdak Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]