Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel Ivana Klasnića
  • 21.09.2018. 08:00

Ivan Klasnić: Nelogičnost u novom Zakonu o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem

Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije obratio se ovih dana medijima dopisom koji je uputio raznim udrugama, savezima, proizvođačkim organizacijama i fizičkim osobama, apelirajući za pomoć. Zapravo, upozorava na neke nelogičnosti vezane za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Foto: Ivan Klasnić
  • 279
  • 14
  • 0

Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije obratio se ovih dana medijima dopisom koji je uputio raznim udrugama, savezima, proizvođačkim organizacijama i fizičkim osobama, apelirajući za pomoć. Zapravo, upozorava na neke nelogičnosti vezane za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

"Više puta sam pročitao novi Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, kao vjerojatno i većina vas kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost. Kao i svaki dosadašnji zakon tako i ovaj ima svoje loše i dobre strane. Jedna za mene osobno dobra stvar je što su lokalne vlasti ponovno dobile ovlasti o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem što su dobile naputak da maksimalno mogu dati u zakup 100 hektara zemlje, kao i 50 hektara za prodaju. Ali me zasmetalo i zabrinulo to (a trebalo bi i vas sve stočare), što u Zakonu stoji da on po izjavama ministra Tomislava Tolušića ide na ruku stočarima, a ja to kroz ovaj Zakon baš i ne vidim.

Najviše me zasmetalo to što ovaj Zakon propisuje sljedeće: sve poljoprivredno zemljište koje se nalazi u upisniku, tj. u ARKODU u  trenutku raspisivanja natječaja ulazi u uvjet: jedan hektar - jedno uvjetno grlo (ovisi o starosti i vrsti stoke), što za nas stočare nikako ne može biti dobro. Problem vidim u privatnom poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi u upisniku. Ne znam je li to "slučajno" ili se dogodio propust na koji mi moramo pod hitno reagirati, prije nego što i jedna lokalna samouprava raspiše prvi natječaj. Bojim se da će tada biti kasno, jer mi u međuvremenu možemo ostati bez dijela tih poljoprivrednih površina ako se njihovi vlasnici odluče na prodaju drugim OPG-ima. Predlažem da s argumentiranim zahtjevom idemo prema institucijama: Uredu predsjednice RH, Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede kao i da zatražimo održavanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog Sabora na tu temu“, predlaže Ivan Klasnić predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije.

Kaže, zahtjev bi išao u pravcu da Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH donese uredbu prema kojoj poljoprivredno zemljište od privatnih vlasnika upisano u upisnik OPG-a ne ulazi u hektare koji su uvjet:  jedan hektar -  jedno uvjetno grlo. To obrazlaže ovako: 

"Veliki dio nas stočara bili smo prisiljeni uzimati u zakup privatno poljoprivredno zemljište, uz određenu nadoknadu, a mnogi od nas čak nismo dobili ni prava za poticaj, bilo je -uzmi ili ostavi. Naravno da smo uzimali pod svakakvim uvjetima pošto nismo imali dovoljno zemljišta za ishranu stoke, (državna zemlja bila nam je nedostižna pošto su pojedinci sa svojim" fascinantnim" gospodarskim programom, bez javnog natječaja dobivali na tisuće hektare).

Zato pozivam sve stočare koji misle da sam u pravu da mi se jave, ne treba mi nikakva punomoć, može biti par rečenica s konkretnim prijedlogom, mogu biti predstavnici udruga, saveza, proizvođačkih organizacija, ili fizičke osobe, bitno da nas je što više. Ako bude trebalo ja ću ići sam prema navedenim institucijama. Isto tako možete i sami uputiti dopis, bitno da nas je što veći broj, da nas ne mogu ignorirati.“

Ivan Klasnić poziva stočare: proizvođače mlijeka, uzgajivače krava u sustavu krava-tele, tovljače junadi ali i sve ostale koji se bave bilo kojim vidom stočarske proizvodnje da mu se jave na mobitel: 091/8923051 ili e-mail: klasnic.ivsa@ gmail.com, upozoravajući da je zbog nagomilanih problema sve manje stočara i da, među ostalim i zbog toga u pitanje dolazi opstojnost sela i seljaka.  


Tagovi

Ivan Klasnić Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!