Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Bobek
  • 19.05.2018. 12:00

Ivan Bobek s 50 muznih krava ima najuzorniji OPG Požeško-slavonske županije

OPG Ivana Bobeka iz Novoselaca dobilo je Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za najuzorniji OPG!

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.913
  • 280
  • 0

Mliječni sektor vjerojatno je najugroženija poljoprivredna grana u Hrvatskoj, a zbog niske otkupne cijene mlijeka zatvara se sve više farmi. Ali naravno, kao i u svakoj drugoj djelatnosti, uvijek postoje i svijetli primjeri. Jedan od njih je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Bobek iz Novoselaca koje je dobilo Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za najuzorniji OPG.      

"Svaka nagrada mi puno znači, a pogotovo kada dolazi od županije. Nikada nisam dobio nagradu od svoje općine, a županija nas je prepoznala, na čemu im zahvaljujem. OPG Bobek postoji od 2007. godine. Izgradili smo farmu s 50 muznih krava i od onda imamo toliko grla, a sve su simentalske pasmine", rekao je Ivan Bobek. Upravo ta pasmina goveda, prema riječima Ivana Bobeka, najbolji je izbor za uzgoj u Slavoniji.

Mjesečno proizvedu oko 30.000 l mlijeka

"Simentalska pasmina je kombinirana, mliječno-mesna. Kada sam kretao, uvezao sam 40 junica iz Austrije. Njihov simentalac je u to vrijeme bio puno mlječniji od našeg. Postiže puno veće cijene od čisto mliječnih pasmina, zahtjeva manju brigu i manja ulaganja", ističe Bobek. 

Mjesečno tih 50 simentalki prosječno daju oko 30 tisuća litara mlijeka. S otkupom obitelj Bobek nema problema. 

"Mlijeko uspijevamo plasirati sve ove godine. Imamo ugovor s Dukatom, koji uredno odvozi i uredno nam plaća mlijeko. Cijena litre mlijeka je niska. Pojavi se vrijeme kada bude realna i nama povoljna, ali sada je već dugo vremena dosta niska. Preživljavamo nekako i s tom niskom cijenom, a bavimo se još dodatno tovom junadi, odnosno proizvodnjom steonih junica", otkriva Bobek. 

Sami proizvode svu hranu za stoku

Jedan od preduvjeta uspješne poljoprivredne priče je zaokružena proizvodnja. Obitelj Bobek svu hranu za goveda proizvodi vlastitim snagama. 

"Kada je dobra godina imamo i viška hrane pa nešto uspijemo i prodati, ali kada su sušne godine onda smo na knap ili kupujemo. Zbog toga imamo malo više hektara nego stoke. Bitno je imati zaokruženu proizvodnju, jer tako jedino možemo opstati. Ja sam to od početka imao. Kupujem privatno poljoprivredno zemljište, plaćam enormne cijene, puno skuplje nego što je, u nekim primjerima, državno zemljište", rekao je Bobek. 

Iako Bobek posjeduje veliku površinu zemlje gdje proizvodi hranu za stoku, sve krave su u štalskom uzgoju, koji je kudikamo zahtjevniji od vanjskog. 

"Kompliciraniji je, sva hrana mora ući unutra, a sav gnoj se mora izvesti, dok je to na otvorenom puno lakše i jednostavnije. Manja su ulaganja, a u ovom tipu je veliko ulaganje. Potrebno je dnevno između šest i sedam sati samo njima se posvetiti. Onda još u polju još barem toliko, svaki dan. Tako da poljoprivreda nije jednostavna i laka", priznaje Bobek.

Na OPG Bobek stigla su brojna priznanja s izložbi goveda

Na pitanje o ugroženosti mljekarskog sektora Bobek odgovara: "Nitko se ne hvali. Meni su govorili da se samo znam hvaliti, da ne znam kukati i žaliti se. Svatko se bori kako zna, a nekada je kod nas malo previše kukanja", rekao je. 

Osim nagrade Požeško-slavonske županije, na OPG Bobek stigla su brojna priznanja s izložbi goveda, poput nagrade za šampionsko grlo Irmu na Županijskoj stočarskoj izložbi održanoj 2012. godine. 

Sve to se postiže, prema riječima članova ove vrijedne obitelji, trudom, vjerom u sebe i ljubavi prema poljoprivredi i životu na selu, koji nosi brojne prednosti. 

"Svježi zrak, sunčeva energija, jedna ogromna sloboda i razvijanje raznoraznih vještina. Na kraju zavolite životinje, životinje zavole vas, a najveći plus od u tome svemu je fleksibilno radno vrijeme jer ujutro, prije nego što sunce izađe, zrak je najčišći i sve je mirno. Čovjek dobije motivaciju za rad i nekakvu unutarnju snagu", kaže Bobek.


Tagovi

OPG Ivan Bobek Najuzorniji OPG Cijena mlijeka Stočarstvo Krave Dukat Tov junadi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije