Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strana ulaganja
  • 13.03.2015. 18:30

Investitori s Bliskog istoka preuzimaju HR farme?

Bliskoistočni investitori su zainteresirani za zemljište u Hrvatskoj ili već postojeće farme. Ulaganje bi se odvijalo u skladu s Programom ruralnog razvoja. Težilo bi se proizvodnji mesa, a možda i kozjeg mlijeka za Bliski istok, a dio proizvodnje potencijalno bi bio namijenjen za hrvatsko tržište.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.162
  • 173
  • 0

U organizaciji odjela za poljoprivredu Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj, održan je sastanak predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matije Brlošića, generalnog direktora austrijske tvrtke "Wieser Consult" Hermanna Wiesera te predsjednice Nadzornog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, Melite Žunić Zvizdić.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima ulaganja stranih ulagača s Bliskoga istoka u hrvatsku poljoprivredu. Hermann Wieser je na sastanku kazao kako je cilj austrijskog klastera pomoći u izgradnji gospodarstava koja nisu u mogućnosti napredovati sama. Investitori su zainteresirani za zemljište u Hrvatskoj ili već postojeće farme. Ulaganje bi se odvijalo u skladu s Programom ruralnog razvoja. Težilo bi se proizvodnji mesa, a možda i kozjeg mlijeka za Bliski istok, dok bi dio proizvodnje potencijalno bio namijenjen i za hrvatsko tržište.

Državno zemljište neiskorišteno!

Predsjednik Brlošić, na sastanku je naglasio kako imamo dobro razvijenu proizvodnju mesa za istok, te da postoji mogućnost i za njezino povećanje. Također, spomenuo je kako postoje neriješeni problemi s državnim zemljištem koje još nije iskorišteno, te da se mnoge farme nalaze u novčanim teškoćama. Oko suradnje i investicija, vlasnici farmi se moraju izjasniti sami, žele li biti samostalni ili da ulagači preuzmu njihove farme, zaključio je predsjednik Brlošić.

Kooperacijski ugovori usmjerit će proizvodnju?

Predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Melita Žunić Zvizdić, istaknula je kako su za suradnju važni kooperacijski ugovori u kojima mora biti jasno određeno što se želi postići, koliki su kapaciteti, koliko bi dugo ugovor vrijedio, koji su uvjeti ugovora te žele li ulagači proizvode s Eko ili HALAL certifikatom.

Prisutni su se složili kako je najvažnije organizirati sastanke sa zainteresiranim poljoprivrednicima, kako bi se dobila potvrda da su strani ulagači dobrodošli, a potom i dogovoriti uvjete suradnje.

Foto: depositphotos.com, @loflo69


Tagovi

Veleposlanstvo Republike Austrije Hrvatska poljoprivredna komora Matija Brlošić Wieser Consult Hermann Wieser Melita Žunić Zvizdić. Strani ulagači Bliski istok Austrijski klaster Postojeće farme Proizvodnja mesa Kozje mlijeko Novčane teškoće


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!