Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko hrvatskih farmi
  • 27.04.2016. 15:30

Interes za Mlijeko hrvatskih farmi 800 posto veći

2010. godine je u sustavu bilo 14 mljekara sa svojih 30 proizvoda koji su nosili oznaku Mlijeko hrvatskih farmi. Danas postoji 42 korisnika znaka koji znak Mlijeko hrvatskih farmi koriste na 247 proizvoda, što je porast od 800 posto.

  • 1.410
  • 312
  • 0

OPG-ovka Sanja Grčević prošle godine nije mogla proizvesti dovoljno kozjeg mlijeka, kolika je bila potražnja za njenim proizvodom.

Čudo za hrvatske gospodarske prilike se dogodilo nakon što je mlijeko s njene farme predstavljeno kao nositelj marketinške oznake Hrvatske poljoprivredne agencije Mlijeko hrvatskih farmi u emisiji HRT-a Stvarajmo zajedno. Još je to jedan primjer otkrivanja stare istine kako je hrvatski potrošač voljan dati prednost domaćem proizvodu u odnosu na onaj iz uvoza, samo ga treba usmjeriti prema domaćem.

Posljednjih mjeseci aktualna je kriza u mljekarstvu koja trese sektor u cijeloj EU. Europa više nije spremna subvencionirati razliku između proizvođačke i tržišne cijene mlijeka. Zastarjela ekonomska mjera aktualna sredinom prošlog stoljeća otišla je u prošlost.

Marketinška oznaka HPA sve zanimljivija farmerima

Nema smisla njeno zazivanje, kako se ovih dana već počelo u javnosti, jer je to samo gubljenje vremena i novca. Nove smjernice odnose se poticanje marketinške aktivnosti i isticanje kvalitete proizvoda. U tom kontekstu domaćim proizvođačima mlijeka najzanimljiviji je marketinški proizvod projekt Hrvatske poljoprivredne agencije Mlijeko hrvatskih farmi koji od svojih početaka pokazuje pozitivne trendove i izrazito je dobro percipiran od strane potrošača. U praksi se radi o besplatnom marketingu na državnoj razini.

"S ovim projektom smo krenuli 2010. godine. Tada je u sustavu bilo 14 mljekara sa 30 svojih proizvoda koji su nosili oznaku Mlijeko hrvatskih farmi. Danas imamo 42 korisnika znaka koji znak Mlijeko hrvatskih farmi koriste na 247 proizvoda", otkriva porast proizvoda od 800% načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda u HPA Dubravka Živoder.

Od 42 korisnika, 23 su mljekare među kojima su i neke vodeće u Hrvatskoj, 12 korisnika znak koriste na mljekomatima i sedam korisnika ga koriste na pročeljima svojih farmi u promotivne svrhe. Broj korisnika će porasti već ovog tjedna kada se očekuje sjednica savjeta za dodjelu znaka i novim aktivnostima prema malim proizvođačima.

15,88% domaćeg mlijeka nosi oznaku Mlijeko hrvatskih farmi

"Uskoro krećemo u dodatno animiranje malih OPG-ova koji imaju mogućnost prerade i prodaje mlijeka na vlastitim gospodarstvima putem direktne prodaje. Nosioci znaka imaju jedini trošak stavljanja znaka na svoju ambalažu. Marketinške aktivnosti na promociji znaka radi Agencija. Uskoro ćemo postaviti citylight panoe po gradovima, vrlo vjerojatno ćemo i ove godine postaviti jumbo plakate u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama.

Najbolja reklama jest što svi potrošači koji konzumiraju proizvode koje nose oznaku Mlijeko hrvatskih farmi, mogu biti sigurni da kupuju proizvode proizvedene na hrvatskim farmama posto sigurni kako se radi o domaćem proizvodu", kaže Živoder.

U Hrvatskoj je lani isporučeno i otkupljeno 530,4 milijuna kilograma svježeg mlijeka od čega je 81,527, to jest 15,88%, nosilo oznaku Mlijeko s hrvatskih farmi. Kad gledamo i mljeko i mlječne proizvode koji nose Znak, svega oko 25% proizvoda na tržištu nosi znak Mlijeko hrvatskih farmi.

Prostora za napredovanje još ima. Veliki poticaj bit će realizacija najnovije ideje kojom se planira mlijeko s hrvatskih farmi distribuirati u osnovnim školama i dječjim vrtićima. Dodatna pogodnost za sve čiji proizvodi nose ovu oznaku jest što istu mogu koristiti i uz logo svoje tvrtke. Na taj način pojačavaju pozitivni imidž svoje proizvodne aktivnosti u javnosti.


Tagovi

Mlijeko hrvatskih farmi HPA Dubravka Živoder


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]