Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 18.06.2019. 10:30

InsectoSec® za suzbijanje tekuti i ostalih parazita na ekološki prihvatljiv način

Posljedice napada grinja su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade peradi, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Zaraženi objekt tretirajte pravilno!

Foto: dineachook.com.au
  • 2.604
  • 242
  • 0

Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica

Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi. Posljedice napada su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade peradi, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi.

Tekut može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina

Parazit je aktivan noću kad parazitira životinju i siše krv, a u toku dana zbog osjetljivosti na svijetlo, skriva se na različitim mjestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima u objektu, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika. Migriranje ovog parazita s peradi na peradarnik i opremu, znatno otežava njihovo suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultat. Osim toga, crvena grinja, odnosno tekut, može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza. 

Dakle, ukoliko se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

cd
InsectoSec®

Ono što kod kokoši nesilica pogoršava problem je što one vrlo dugo ostaju u objektu jer ciklus traje godinu dana, a to omogućuje grinjama da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (infekciju parazitima) peradi, što dovodi do prenamnoženosti. Prenamnoženosti doprinosi i relativno kratak ciklus razvoja grinje kojoj je potrebno 7-14 dana da se razvije iz jaja u odraslu formu. U uvjetima povećane temperature (25-30°C) i vlažnosti zraka (60-70%), taj proces može biti i kraći.

Ukoliko se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

InsectoSec® djeluje protiv crvene grinje, mrava, krpelji, buha i ostalih parazita

Upravo iz tog razloga je InsectoSec®, kojeg možete pronaći u ponudi tvrtke Pro-eco, vrlo efikasan kod suzbijanja parazita - njime se tretiraju peradarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave. 

InsectoSec® je prirodna amorfna dijatomejska zemlja nastala iz sedimentarnih ovojnica fosilnih šljunčanih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Aktivna tvar preparata je 100% dijatomejska zemlja i kao takva ne podliježe razgradnji. Formulacija InsectoSeca® je prah, koji kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava, krpelji, buha i ostalih parazita.

Oprašite sve dijelove nastambe - nije potrebno tretiranje peradi

Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe - gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta. Nije potrebno direktno tretiranje zaražene peradi pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. Kod manjih površina InsectoSec® se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih površina i u kavezima - pištoljima za prašenje na kompresorski pogon.

Ovisno o stupnju zaraze, sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30 do 50 grama InsectoSec®-a/m2. Preparat je dostupan u pakiranjima od:

  • 200 grama - s bočicom za raspršivanje
  • 2 kilograma
  • 15 kilograma

Za više informacija o preparatu i njegovoj primjeni kontaktirajte tvrtku Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Paraziti Tekut Crvena grinja Suzbijanje Ekološka proizvodnja Kokoši nesilice Mravi


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr