Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 14.06.2020. 16:30

InsectoSec® protiv crvene grinje koja uzrokuje velike štete u uzgoju peradi

Crvena grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženima. Kako je se riješiti, savjetuju iz tvrtke Pro-eco.

Foto: JumpStory
  • 1.758
  • 194
  • 0

Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanyssus gallinae poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi.

Crvena grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženima. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi. 

Posljedice napada, podsjećaju iz tvrtke Pro-eco, su gubitak na težini kod odraslih ptica, kržljavost mladih, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća. 

Posebno su ugrožene kokoši nesilice

Parazit je aktivan noću kad parazitira životinju i siše krv, a tijekom dana zbog osjetljivosti na svjetlo, skriva se na različitim mjestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika. Migriranje ovog parazita s peradi na objekt i opremu, znatno otežava njihovo suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultat. Osim toga, crvena grinja, odnosno tekut, može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza.

Ukoliko se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

"Ono što kod kokoši nesilica pogoršava problem je što one vrlo dugo ostaju u objektu jer ciklus traje godinu dana, a to omogućuje grinjama da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (zarazu parazitima) peradi, što dovodi do prenamnoženosti. Njoj doprinosi i relativno kratak ciklus razvoja grinje kojoj je potrebno 7-14 dana da se razvije iz jaja u odraslu formu. U uvjetima povećane temperature (25-30°C) i vlažnosti zraka (60-70%), taj proces može biti i kraći", navode iz ove tvrtke. 

Učinkovito ekološko sredstvo za suzbijanje parazita

Upravo iz tog razloga je InsectoSec® vrlo efikasan kod suzbijanja parazita – njime se tretiraju peradarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave.

"InsectoSec® je prirodna amorfna dijatomejska zemlja nastala iz sedimentarnih ovojnica fosilnih šljunčanih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Aktivna tvar preparata je 100% dijatomejska zemlja i kao takva ne podliježe razgradnji. Formulacija InsectoSeca® je prah, koji kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava, krpelji, buha i ostalih parazita", naglašavaju stručnjaci ove tvrtke. 

cd
InsectoSec®

Jednostavna i brza primjena

Nije, dodaju, potrebno direktno tretiranje zaraženih životinja pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. "Kod manjih površina InsectoSec® se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih i u kavezima - pištoljima za prašenje na kompresorski pogon. Ovisno o stupnju zaraze, sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30 do 50 grama InsectoSec®-a/m2. Preparat je dostupan u pakiranjima od 200 grama - s bočicom za raspršivanje, 2 kilograma te u pakiranjima od 15 kilograma", pojašnjavaju. 

Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe - gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta.

SilicoSec® za suzbijanje skladišnih štetnika

Dodatno, SilicoSec®- ekološki je siguran i netoksičan insekticid namijenjen suzbijanju skladišnih štetnika (žižaka, žitnog kukuljičara, brašnara, surinamskog brašnara - moljca) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima. "Primjenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid", zaključuju. 

Za više informacija o proizvodima i njihovoj primjeni kontaktirajte tvrtku Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Kokoši Pro-eco Tekut Crvena grinja Suzbijanje Ekološka proizvodnja Mravi


Autorica

Marija Ribić

Više [+]

Ekonomistica specijalizirana za promotivne aktivnosti. Dio je prodajnog/postprodajnog tima Agrokluba


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]