Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arhitektura u poljoprivredi
  • 26.01.2020. 16:30
  • Južna Dakota, SAD

Inovacije u peradarstvu: Kokošinjac može biti i fenjer?!

Izgradnja kokošinjca upotrebom prozirne kutije u kombinaciji s izdržljivim, modernim materijalima čini jedinstven i inovativan oblik poljoprivredne arhitekture.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 4.955
  • 347
  • 0

Na našim prostorima, kokošinjci se obično podrazumijevaju i predstavljaju uobičajeni dio svakog seoskog domaćinstva. Ako se ne radi o, recimo, farmi kokoši ili pilića, nećemo ni pomisliti na njegove estetske osobine jer je naglasak isključivo na funkcionalnosti. Međutim, vremena i standardi se mijenjaju, te sa njima i način izgradnje pomoćnih objekata na imanjima.

Na livadama Južne Dakote može se vidjeti nešto neobično. Gnijezda dvadeset kokoši u Black Hills nalaze se u vrlo sofisticiranom kokošinjcu koji pomiče granice poljoprivrede, ali i suvremenog dizajna.

Inovacije koje stižu iz Južne Dakote 

Arhitekt iz Kolorada, Brad Tomecek, susreo se prije dvije godine s neobičnim zadatkom. Naime, od vlasnika farme Black Hills dobio je zaduženje da projektira specifičan kokošinjac za njihove kokoši, koji bi, po njihovim riječima, bio vrijedan svake pažnje. "Ovo je zanimljiv projekt za nas," izjavio je Tomecek koji je i dodao da prvi put u karijeri dizajnira kokošinjac, prenosi ModernFarmer, gdje možete pogledati kako bi ovaj kokošinjac izgledao.

Sofisticiran stambeni prostor za perad na farmi

Kokošinjac je izgrađen prema modernim, minimalističkim estetskim standardima. Pored toga, ovaj novi vid tradicionalne izgradnje ispunjava kako praktične, tako i ekološke uvjete kvalitetnog kokošinjca. Dizajniran je tako da izgleda kao dobro osvjetljeno, prirodno okruženje u kom bi kokošima bilo udobno. Ovaj tip kokošinjca sastoji se od drvenog okvira koji čini osnovu gnijezda, a za koji je prikačena prozračna kutija čime je osiguran dobro osvijetljen prostor pogodan za lako kretanje peradi. 

Dva u jednom: Kokošinjac i fenjer istovremeno

Ono što je neobično, zbog svoje konstrukcije i rasporeda prozračnih panela, cijeli kokošinjac ima mogućnost funkcionirati i kao fenjer ukoliko bi vlasnici donijeli odluku da njihove kokoši budu duže budne. Ova osobina je naročito značajna u zimskom periodu kada su dani kraći i dnevna svjetlost brzo nestaje. Također, paneli od kojih je napravljena prozirna kutija imaju i otvore za ventilaciju, a pritom čine i glatku površinu pogodnu za lako čišćenje i održavanje. 

Prevencija od divljih životinja

Čitava građevina blago je uzdignuta od tla kako bi kokoši bile zaštićene od napada divljih životinja, a s druge strane, time im je osiguran dodatni prostor za lakše kretanje. Dio kokošinjca u kom se nalaze gnijezda ima i dodatna zadnja vrata koja omogućavaju lakši i jednostavniji pristup ljudima prilikom prikupljanja jaja ili održavanja čistoće. 

Minimalistički kokošinjci - budućnost moderne poljoprivrede

Cilj ovog projekta bio je usavršiti i podići na viši nivo dizajn jedne građevine kao što je kokošinjac, a da pritom ne ugrozi njenu funkcionalnost. Arhitekt Brad Tomecek izjavio je da mu je ovo bio prvi put da je angažiran za projektiranje kokošinjca, ali da je voljan u budućnosti raditi na sličnim projektima. Razlog njegovog interesa leži u tome što mu ovakvi projekti daju mogućnost spajanja tradicionalnih poljoprivrednih aspekata s modernim dizajnom. On zapravo smatra da postoji mnogo ljepote u starim građevinama na farmama i razmišlja o tome kako bi bilo dobro i korisno usmjeriti dizajn upravo ka takvim građevinama. 

Sjedinjene Američke Države prednjače u donošenju ovakvih inovacija, a hoće li ovaj vid izgradnje zaživjeti i kod nas, ostaje nam vidjeti. Možda čak doprinese i razvoju seoskog turizma. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Kokošinjci Južna Dakota Black Hills Dizajn Inovacije u poljoprivredi Brad Tomecek