Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Razmnožavanje peradi
  • 06.01.2022. 07:30

Inkubacija jaja: Kako dobiti novu generaciju peradi?

Svaka vrsta peradi ima svoje zahtjeve kada je u pitanju razmnožavanje i ležanje na jajima. Kakvi se uvjeti moraju ispuniti da bismo dobili novu generaciju?

Foto: Depositphoto/ [email protected]
  • 1.039
  • 100
  • 3

Perad se kao i ostale ptice razmnožavaju jajima. Samo iz oplođenih se razvijaju mladi, odnosno sljedeća generacija.

Spolna zrelost nastupa različito kod različite vrste peradi. Kod mužjaka vezana je za početak rasplodne eksploatacije, a kod ženki za nosivost. Guske spolnu zrelost dostižu s 9 do 10 mjeseci, pure od 7,5 do 8,5, patke od 5 do 6, a kokoši od 4,5 do 6 mjeseci.

Najveću nosivost imaju kokoši

Jaja se formiraju u reproduktivnom sustavu. Žumanjak predstavlja rezervu hranjivih tvari i formira se tijekom dva tjedna, dok je za formiranje ostalih komponenti jajeta potrebno oko 25h.

Pojedine vrste se razlikuju po broju jaja koja snesu. Najmanju nosivost imaju guske, a najveću kokoške. One u prosjeku snesu oko 260 godišnje, a iz njih se može izleći oko 190 pilića. Oplođenost se kreće između 60 i 99 posto i to ovisi od vrste, odnosu broja muških i ženskih jedinki, godišnjem dobu, hranidbi, uvjetima smještaja.

Kokoši daju i do 260 jaja godišnje (Foto: Bigstockphoto/darksoul42)

Kod kokoši ide jedan mužjak na 15 nesilica, kod teških pasmina do 10, a kod pura na 10 do 12 ženki. Obično je kod kokoši odnos od 6 do 10 ženki na jednog mužjaka. Kod pataka ide jedan mužjak na 5 do 7 ženki, a kod guski 3 do 5 ženki. Mužjak kokoške se može pariti više puta tijekom dana.

Najbolji periodi za parenje su proljeće i ljeto. Tada su idealni uvjeti za inkubaciju i valjenje pilića, ali i njihov rast i razvoj.

Period inkubacije

Danas se period inkubacije obavlja u suvremenim inkubatorima. U njima se održavaju optimalni uvjeti za razvoj embrija.

U njih se stavljaju jaja čiste ljuske stara do četiri dana. Što je starije, smanjuje se postotak izlijeganja mladih.

Najvažniji faktor u periodu inkubacije je temperatura. Za kokošja se kreće od 37,5 do 37,8ºC od prvog do osamnaestog dana, a zatim se temperatura malo smanji do dvadestprvog dana. Vlažnost zraka se povećava kako inkubacija teče i kreće se od 60 posto na početku do 85 posto tijekom posljednjih dana.

Suvremeni inkubatori imaju sustave za hlađenje, jer ne smije doći do pregrijavanja. Također, imaju sustave ventilacije jer, treba napomenuti, jaje diše, obavlja razmjenu plinova s okolinom.

Najmanju nosivost imaju guske (Foto: Depositphotos/lunamarina)

Tijekom inkubacije jaja se rotiraju. To je prirodna aktivnost koju obavljaju ženke peradi dok na njima leže. Na taj način se sprječava sljepljivanje embrija i ljuske što može dovesti do anomalija i uginuća. Period inkubacije za kokoške traje 21 dan, za patke i purane 27 do 28 dana, a za guske od 30 do 31 dan.

Prirodan način inkubacije

Kod prirodnog načina inkubacije koristi se ženka koja se nalazi u fazi kvocanja. Ona se smješta u gnijezdo gdje je nitko neće uznemiravati i gdje su pogodni mikroklimatski uvjeti. Ženka s gnijezda gdje smo stavili jaja ustaje jedan do dva puta tijekom dana zbog hranidbe i pijenja vode.

Pod jednu kvočku možemo staviti 10 jaja, maksimalno 15. Pod gusku 11 do 15 i pod puru 13 do 19. Patke su problematične kada je riječ o prirodnom leženju, jer se često događa da ih napuste. Pure su najpouzdanije i ispod nje se može staviti do 25 kokošjih jaja.


Tagovi

Inkubacija Jaja Kvocanje Izleganje Kokoši Pure Guske Patke Razmnožavanje peradi Prirodna inkubacija Umjetna inkubacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado tatina pomoćnica oko mladih konja 🐎🐎😃