Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ferbežar
  • 13.06.2014. 15:05

Imanje itekako spomena vrijedno!

Od parlamentarke Sandre Petrović Jakovina, u studenom prošle godine Vlado Ferbežar bio je pozvan predstaviti svoj daleko poznati slavonski kulen u Bruxelles!

Foto: OPG Ferbežar
  • 1.378
  • 100
  • 0

Jedna od tajni koje se skrivaju u Vukovarsko - srijemskoj županiji, jest i jedno vrlo zanimljivo gospodarstvo, vlasnika Vlade Ferbežara. Vlado nije običan slavonski svinjogojac, njegova je proizvodnja po mnogo čemu drugačija od hrvatskog prosjeka! Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ferbežar iz Otoka, diči se naime svojim tradicionalnim slavonskim proizvodima pripremljenim na tradicionalni način uz moderan pristup i tehnologiju. Slavonski kulen, kobasice, šunka, čvarci, slanina samo su manji dio velikog proizvodno-prodajnog asortimana. Kako bi kvaliteta proizvoda bila iznimno visoka, koriste se najkvalitetnije sirovine od mesa svinja uzgojenih na imanju uz rub hrastove šume.

Svinje obitelji Ferbežar

Svinje koje se uzgajaju na ovom imanju, koje je tradicionalni šokački stan, su na otvorenom prostoru te hodaju po zemlji (bez betona). Ovakav uzgoj osigurava vrhunsku kvalitetu mesa sa dovoljnim udjelom masnoće u mesu. Crna slavonska svinja koja se ovdje uzgaja, prolazi kroz identičan uzgoj i ishranu koja za svaku pojedinu životinju osigurava visok udio slanine koja je zdrava za ishranu. Ova vrsta svinje se ne uzgaja masovno, već se radi o količinama dovoljnim samo za vlastitu preradu u visokokvalitetne proizvode. Nijedan uzgoj svinja nije moguć bez dobro organiziranog prasilišta koje je u OPG Ferbežar moderno te ispunjava sve visoke higijenske i tehnološke kriterije.

Šunka s OPG-a Ferbežer

Kako je stan uz rub šume, potrebna energija se dobiva iz obnovljivih izvora energije kao što su vjetrenjača i solarne ploče. Na gospodarstvu Ferbežar uzgajaju svinje pasmine durok i jorkšir, ali osobito su ponosni na svoju proizvodnju crne slavonske svinje, prilikom čega proizvode čak 40-ak tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Da se radi o proizvodima vrhunske kvalitete, svjedoči i činjenica da je Vlado, od parlamentarke Sandre Petrović Jakovina, u studenom prošle godine bio pozvan predstaviti svoj daleko poznati slavonski kulen u Bruxelles. Pozivom je Vlado bio zatečen, ali i počašćen pa je dio svoje slavonske tradicije predstavi Europi u najboljem svjetlu. Godišnje proizvede 3.000 komada kulenova, odnosno tri tone proizvoda.

Kobasice s OPG-a Ferbežar

U planu mu je svakako povećati proizvodnju, ali trenutni mu problem predstavljaju nedovoljni proizvodni kapaciteti. Svoju viziju održivosti proizvodnje, Vlado je prenio i na gospodarstvo. Naime, zahvaljujući trudu, radu i ljubavi prema poslu, uspio je stvoriti samodostatno gospodarstvo, s vlastitom proizvodnjom struje, vjetrenjačama, đermom. Cijelo je imanje izrađeno od stare cigle, romantično i nadasve zanimljivo.

Foto: OPG Ferbežar


Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

OPG Ferbežar Kulen Bruxelles Sandra Petrović Jakovina Tradicionalni suhomesnati proizvodi Crna slavonska svinja Durok Jorkšir Imanje Stara cigla Đeram Svinjogojstvo Jorkšir


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.