Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banijska šara
  • 05.11.2018. 14:00

Imamo novu zaštićenu izvornu pasminu svinja u Hrvatskoj - banijsku šaru!

Banijska šara postala je treća priznata zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj. Znate li koje su prve dvije?

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 764
  • 175
  • 0

Na Popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj i Popis izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja uvrštena je i Banijska šara svinja! 

"Od danas imamo novu zaštićenu izvornu pasminu svinja u Hrvatskoj. Trenutno imamo nešto više od stotinjak grla, ali znam da će ovo priznavanje ohrabriti naše uzgajivače da se odluče baš za ovu domaću pasminu. Činjenica da je ova pasmina stoljećima opstala na području Sisačko-moslavačke županije puno govori o predanosti ovdašnjih ljudi u očuvanju tradicije i domaće proizvodnje. Čestitam im i želim puno uspjeha u unaprjeđenju proizvodnje", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Petrinji.

Tolušić se, naime, danas u Petrinji sastao s gradonačelnikom grada Petrinje Darinkom Dumbovićem s kojim je obišao svinjogojsku farmu Željka Horvata, uzgajivača Banijske šare te uručio rješenje o priznavanju nove izvorne i zaštićene pasmine pod nazivom Banijska šara. 

"Time je Banijska šara, uz Crnu slavonsku svinju i Turopoljsku svinju, postala treća priznata zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj. Postupak priznavanja započela je Udruga uzgajivača svinja Banijska šara, a stručno Povjerenstvo je nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti zaključilo da su zadovoljeni svi uvjeti uvrštavanja Banijske šare na Popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj i Popis izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Izvorne i zaštićene pasmine svinja su jedinstveno genetsko nasljeđe koje je stvarano stotinama godina te je njihovo očuvanje značajno s povijesnog, gospodarskog, kulturnog i znanstvenog stajališta. Povijesno gledano, uzgojno područje Banijske šare svinje bilo je vezano uglavnom uz područje Banovine i dijelove Lonjskog polja. Karakteristika vanjštine pasmine je prisutnost nepravilnih crnih šara razbacanih po tijelu životinje koje se jasno odvajaju od ostatka tijela koji je prekriven bijelom i dio sivom dlakom. Karakterističan je oblik i položaj ušiju, klopav do poluklopav te usmjerenost prema naprijed", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Uzgajivači Banijske šare od iduće godine mogu zatražiti potporu na Jedinstvenom zahtjevu za izravna plaćanja, u okviru mjere 10 "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja“ koja za uvjetno grlo rasplodne svinje iznosi 200 eura.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Banijska šara Svinja Izvorna pasmina Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]