Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skočila cijena svinjskog mesa
  • 16.05.2014. 11:50

Idu svinje ko halva

Putin je svojim potezima u Ukrajini i izazivanjem trgovinskog embarga podigao cijene svinja u Hrvatskoj. Tako je europski izvoz svinja u Rusiju izazvao čudna kretanja u hrvatskom svinjogojstvu.

Foto: depositphotos.com
  • 1.119
  • 134
  • 0

Dok jednome ne smrkne, drugome ne svane. Propast hrvatskog svinjogojstva mogla bi biti naprasno zaustavljena činjenicom da je Putin odlučio krenuti u obranu prava ruskog naroda po Ukrajini i svijetu. Rusa, kao što se zna, ima kao Rusa. A Rusi ko Rusi, glasni su. I jedu jako mnogo svinjetine. Kako su zemlje Europske unije uvele sankcije, najveći izvoznici svinja u Rusiju su bili Poljaci i nešto Mađari. Uz to, nešto izvoza iz više bratskih i prijateljskih razloga imali su i izvoznici iz Srbije. I tu je sada caka. Hrvatske debele svinje skočile su. Ali ne baš da su one skočile onako fizički, nego njihovo meso. Pa je cijena u Hrvatskoj poletjela sa jučerašnjih osam i pol kuna za kilogram na nevjerojatnih i neslućenih 12 kuna. Možda se tu to neće ni zaustaviti. Možda cijene budu letjele i dalje. Kao i svinje. I kako sada stvari idu, Srbi trebaju strašno mnogo svinja za Ruse. Poljaci ne smiju prodavati, a Srbi brzo do svinja mogu samo ako ih kupe u Hrvatskoj. I putanja za sada tako ide. Nije isključeno da će ipak i Poljaci početi prodavati svinje nama. Sve dok i to netko ne prokljuvi. Krenuti će vjerojatno sada ubrzo i poljske svinje za Srbiju. No, Agrokor, Merkur i drugi mogli bi bar jedno vrijeme imati dobar posao sa Srbijom. A na zelenu granu tako će i naši svinjogojci.

Još u travnju prema podacima Tržišnog informacijskog sutava u poljoprivredi stanje je bilo ovakvo:

"Prosječna cijena svinja iznosila je 10,60 kn/kg i na razini je cijena istog razdoblja protekle dvije godine. Cijene svinja na sajmovima u kontinentalnom dijelu Hrvatske kretale su se od 8,00 do 15,00 kn/kg, a krmača za klanje od 7 do 11 kn/kg. Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase je u blagom porastu u odnosu na prethodno razdoblje i u 17. tj. iznosila je 12,46 kn/kg hladnog trupa."

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Svinje Turizam Kuleni Kobasice Krmača Tov Stočna hrana Mangulica Fajferica Agrokor Merkur Cijena svinja Sankcije Izvoznici svinja Rusija Putin Propast svinjogojstva TIS Poljske svinje Svinjski trupovi Srbija MađarskaEU Izvoz


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.