Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.12.2008.

I pravnici uzgajaju mliječne krave

ZADRUGA SVARUN Bez iskustva do ogledne stočne farme

  • 2.345
  • 115
  • 0

Malo je tko prije pet godina vjerovao da će se planovi novoosnovane Poljoprivredne zadruge Svarun u Slavskom Polju, kraj Gvozda, od hrpe papira, rješenja i dozvola, prometnuti u unosan biznis. Bračni par Malobabić, Marica i Marko, oboje pravnici, odlučili su poslušati signale Europske unije i na bespućima područja posebne državne skrbi hrabro krenuti u posao, slijedeći svoju viziju.


Potpora županije


Sada je na njihovoj farmi, u Slavskom Polju, zaposleno devetero ljudi, koji se danonoćno brinu o 90 mliječnih krava i junica. A ako bilo koga u varaždinskoj tvrtki Vindiji pitate za tu farmu, o njoj će govoriti s puno poštovanja. Kako i ne bi kada svakoga mjeseca u hladnjake te poznate tvrtke s obronaka Petrove gore, iz Svaruna, stigne 1500 litara mlijeka, proizvedena ekološki, s farme opremljene najsuvremenijim uređajima. U Sisačko-moslavačkoj županiji prepoznali su pravi projekt, pa obitelj Malobabić, Marica, Marko i njihov sin Rade, koji je nedavno postao upraviteljem zadruge, uživaju punu potporu županije.

- U početku je bilo teško, nailazili smo na razne probleme, uglavnom administrativne, koje smo uspješno, jedan po jedan, rješavali.


Infocentar u školi


- Mnogi su se pitali kako se to dvoje pravnika usudilo krenuti u posao s kravama i malo tko je vjerovao u naš uspjeh. Mi smo samo slijedili svoju viziju, bili smo odlučni u tome i danas već imamo rezultate. Ovdje nije kraj. Uspjeli smo od županije, koja je prepoznala naše projekte, u Slavskom Polju dobiti na upotrebu zapuštenu zgradu osnovne škole, koju smo obnovili i u kojoj smo, u suradnji s nevladinom udrugom CCI, osnovali ruralni infocentar, u kojemu je školovanje poljoprivrednika već započelo - kaže Marica Malobabić.

Obitelj Malobabić grabi krupnim koracima naprijed, a staroslavenski bog Sunca Svarun, iz priča Ivane Brlić-Mažuranić, čije ime nosi njihova zadruga, ako je još gore, može biti zadovoljan.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)