Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 07.03.2021. 18:00

Huawei prelazi na tehnologiju za uzgoj svinja?

Najavljuju sustav koji je usmjeren na prepoznavanje lica životinja pomoću kojeg će biti moguće pratiti njihovo ponašanje, kretanje i drugo.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 659
  • 196
  • 0

Zbog stalnih problema s tržištem i svojim 5G pametnim telefonima, kineska gigantska tvrtka Huawei se upušta u tehnološka dostignuća koja će se koristiti u proizvodnji svinja, piše food and farming technology.

Najavili su pokretanje sustava koji koristi umjetnu inteligenciju koja bi, kako kažu, mogla modernizirati tu industriju. Naime, tehnologijom koja je usmjerena na prepoznavanje lica, planiraju nadgledati životinje. Smatraju da će pomoću tog nadzora biti moguće otkriti i spriječiti širenje bolesti među stokom. Također, njome žele pratiti njihovo ponašanje, kretanje te težinu.

Kako komentiraju znalci, mogao bi ovo biti dobro promišljen poslovni pothvat jer je Kina najveći svjetski proizvođač svinja s procijenjenih 38 milijuna tona mesa proizvedenog prošle godine. U toj zemlji ima oko 310 milijuna svinja, što čini polovicu populacije tih životinja u svijetu.

Kako se afrička svinjska kuga širi svijetom, unaprjeđenje tehnologije u ovom sektoru im je postao glavni fokus. Ostali tehnološki divovi popu JD.com, NetEase i Alibaba također se natječu na ogromnom tržištu tehnologije na kineskim farmama.

Nadoknađuju gubitke primarne proizvodnje

Huawei mora nadoknaditi gubitke u poslovanju koje je nastalo zbog trgovinskih sankcija u SAD-u i Velikoj Britaniji. Prema izvještajima, njihova je prodaja pametnih telefona pala za čak 42 posto u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

Do toga je došlo radi ograničene opskrbe mikročipovima zbog sankcija koje im je nametnuo bivši američki predsjednik, Donald Trump jer se bojao da je ta tvrtka prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog  čega je stopirana proizvodnja skupljih modela. 

"Ne radi se o tome da imamo probleme s kvalitetom nego smo u neravnopravnim odnosima s drugima, između geopolitičkih napetosti“, kazao je glasnogovornik te tvrtke za BBC.

"Uzgoj svinja još je jedan primjer kako pokušavamo revitalizirati neke tradicionalne industrije pomoću informacijske i komunikacijske tehnologije", zaključio je rekavši da im je cilj stvoriti veću vrijednost za takve proizvodne procese u doba 5G mreže jer, kako se čini, novi američki predsjednik Joe Biden, ne planira promijeniti stav prema restrikcijama u pristupu tehnologiji.


Tagovi

Huawei Pametni telefoni Tehologija Uzgoj svinja Umjetna inteligencija Nadzor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.