Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 05.05.2014. 16:00

Hrvatsko mljekarstvo i službeno najlošije u EU

Iako procjene stručnjaka govore da bi Hrvatska mogla prehranjivati 25 milijuna ljudi, uvoz mlijeka povećan je za četiri puta u odnosu na 2012. godinu, što predstavlja vrijednost od 145 milijuna eura

Foto: depositphotos.com, L_Lihodeev
  • 481
  • 75
  • 0

Dugo se već govori kako je mljekarska proizvodnja u Hrvatskoj u velikim problemima. Prema informacijama portala bilten.org od svih država Europske unije hrvatska poljoprivredna proizvodnja zabilježila je najveći pad u prošloj godini. Sektor mljekarstva izrazito je pogođen - proizvodnja mlijeka smanjila se za 16,6 posto u odnosu na 2012. godinu.

Uvozimo 50% potreba za mlijekom

U prošloj je godini proizvedeno 500 milijuna litara mlijeka, što predstavlja 100 milijuna litara manje u odnosu na prethodnu godinu. Budući da domaće potrebe iznose 900 milijuna litara mlijeka godišnje, očito je da se polovina potreba namiruje iz uvoza. Iako procjene stručnjaka govore da bi Hrvatska mogla prehranjivati 25 milijuna ljudi, uvoz mlijeka povećan je za četiri puta u odnosu na 2012. godinu, što predstavlja vrijednost od 145 milijuna eura.

Gubitak je još i veći ako se uzmu u obzir izgubljena radna mjesta. Prema navodima Index-a, statistika nam i dalje ne ide u prilog, činjenicom da se od 2001. godine do danas broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava smanjio za 60 tisuća, a samo u prošloj godini zatvoreno je 3.500 OPG-a.

Proizvodnja na rubu propasti

Uvoz mlijeka, sira i ostalih mliječnih prerađevina porastao je za 86 posto od ulaska Hrvatske u EU - podatak je koji zabrinjava, budući da imamo 30 tisuća zaposlenih u sektoru mljekarstva. Činjenica je da otkupnu cijenu mlijeka, koja ne pokriva niti troškove proizvodnje, uvjetuje mljekarska industrija s jedne strane, a Vlada lošom poljoprivrednom politikom proizvođače tjera u propast. Iz godine u godinu povećava se broj onih koji zbog nelikvidnosti i prezaduženosti odustaju od proizvodnje. Ipak, u jednoj smo stvari među prvima u svijetu. Mediji ovih dana prenose vijest kako se Hrvatska nalazi među deset zemalja članica EU prema rastu broja nezaposlenih u 2013. godini, a za tekuću nas godinu već smještaju u deset najgorih ekonomija na svijetu. Očito je da se kod nas intenzivno radi samo na povećanju uvoza proizvoda koje bismo sami drugima mogli prodavati.

Foto: depositphotos.com, L_Lihodeev


Tagovi

Uvoz mlijeka Mljekarstvo Proizvodnja mlijeka OPG Nezaposlenost


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]