Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 13.05.2017. 09:00

Hrvatski stočari pokusni kunići za cijepljenje?

Mljekari: "Više nam se isplati platiti kaznu nego pretrpjeti posljedice cjepiva"!

  • 5.128
  • 416
  • 0

Hrvatska je prva članica Europske unije u kojoj je provedeno preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože. Većina domaćih mljekara ovu aktivnost, izvršenu od kolovoza do studenog prošle godine, naziva eksperimentalnom.

Članovi Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije neće dopustiti ponovno cijepljenje goveda, dok ne budu obeštećeni za brojne posljedice. U toj inicijativi ih podržavaju i druge mljekarske udruge diljem Hrvatske.

Nuspojave cijepljenja su strašne za mljekare

"Zašto je to tako ispalo da smo mi prva država u kojoj se preventivno cijepe goveda protiv kvrgave kože? Možda netko skuplja europske bodove, ili nas EU sili, mi to ne znamo, ali ne želimo da se to lomi na našim leđima. Prošle godine, prije cijepljenja, na organiziranoj prezentaciji nam je rečeno da nuspojave ne postoje", rekao je Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije.

A nuspojave itekako postoje, tvrde stočari. Brodsko-posavski mljekari, uplašeni od posljedica kvrgave kože, pristali su na cijepljenje. Na farmi Ivana Klasnića u Slavonskom Kobašu, kao i kod većine proizvođača, došlo je do smanjenja mliječnosti goveda.

Nakon toga, zaredali su se pobačaji junica, najčešće od trećeg do petog mjeseca gravidnosti te brojna uginuća stoke.

Službene brojke nisu točne

"Na moje imanje je došao veterinar, pregledao junice i rekao da nijedna nije stelna, a imao sam i dva uginuća. Nikada nisam dobio potvrdu zbog čega se to dogodilo. Događaju se stvari kojih prije nije bilo. Bilo je pobačaja i prije, ali ne u ovoj mjeri", dodao je Klasnić.

Mljekari tvrde da službena brojka od 509 uginulih krava zbog cijepljenja nije stvarna, jer su brojna grla uginula nakon roka koji se priznavao. Milan Bjelić iz Zapolja, potpredsjednik je udruge i vlasnik 90 goveda koja su također pretrpjela strašne posljedice.

"Prvo je stoka prestala jesti i počela mršavjeti, a to je automatski bio i pad proizvodnje. Osim toga dogodili su se i brojni pobačaji kod junica koje se trebaju osjemeniti", rekao je Bjelić.

Prema riječima ovih proizvođača, veterinar im je prije cijepljenja rekao da će doći do smanjenja mliječnosti na kraće vrijeme, a ostale nuspojave nije spominjao.

Iznos naknade ih nije smirio

Proizvođačima mlijeka isplaćeno je ukupno 19 milijuna kuna naknade zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene. Taj iznos nije smirio mljekare jer smatraju kako to nije ni približno onome koliko su izgubili s pobačajem teladi i padom proizvodnje.

"Dajem potpunu podršku ovom ministru. Vidim da je to jedan ozbiljan čovjek, ali meni je dosta tih priča i prebacivanja loptica. Uvijek nam se govori da pitanja postavimo prijašnjem ministru. Tu smo mi bitni, to je naše, to je naš gubitak", jasan je Bjelić.

Više im se isplati platiti kaznu

Ako mljekari ne dopuste docjepljivanje platit će kaznu. Klasnić tvrdi kako su hrvatski stočari bili "pokusni kunići" te da se osjećaju izigrano od strane Ministarstva poljoprivrede, odnosno Veterinarske inspekcije.

"Ako mi sad opet dozvolimo cijepljenje koje je krenulo 8. svibnja, ako nam se opet dogode nuspojave pa gdje smo mi onda? Nema problema. Ja ću platiti kaznu. Kad sve stavim na papir bolje mi je platiti kaznu. Ako budemo jedinstveni, mislim da se to neće dogoditi jer ne mogu oni nas sve ucjenjivati", govori Klasnić.

Ako poljoprivrednik ne dozvoli cijepljenje, Veterinarska inspekcija izdaje rješenje o provedbi nadređenih mjera te ono o zabrani prometa stoke i proizvoda s tog gospodarstva. Zatim slijedi obavijest o počinjenju prekršaja čime započinje postupak kod nadležnog suda.

Prema riječima ovih proizvođača, više im se isplati platiti kaznu, nego ponovo pretrpjeti strašne gubitke nakon cijepljenja goveda.


Tagovi

Bolest kvrgave kože Cijepljenje goveda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs