Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Superbik
  • 27.06.2016. 12:00

Hrvatski Mozilla - najtraženiji bik Europe

Na uzgoju i selekciji ovog simentalca radilo se cijelo desetljeće, no zato takvu kvalitetu nema nijedan bik u kompletnoj populaciji bikova Europe, a ima ih preko 12.000 u međunarodnoj bazi podataka.

Foto: vijesti.hrt.hr
  • 4.378
  • 201
  • 0

Svi žele potomke snažnoga Mozille. Od njegove rasplodne genetike, piše hrt.hr, mnogo se očekuje, a Casanovi - kako mu tepaju, smiješi se međunarodna karijera.

Kako navodi njegov vlasnik Damir Horvatić iz Stare Kapele, Mozilla ima super rezultate i jedan je od rijetkih bikova koji ima velike indekse vimena i nogu, što je jako teško spojiti u tako visoke vrijednosti. Te kvalitetne gene prenosi svojim simentalskim potomcima - muški su čvrsti i mesnati, a ženke rekorderke u plodnosti i mliječnosti.

Najkvalitetniji bik u Europi

Na uzgoju i selekciji ovog simentalca, navode, radilo se cijelo desetljeće, no zato takvu kvalitetu nema nijedan bik u kompletnoj populaciji bikova Europe, a ima ih preko 12.000 u međunarodnoj bazi podataka. Inače, u program genomske selekcije koji predvode simentalske velesile Austrija i Njemačka, Hrvatska se uključila posljednja. Nakon Italije i Češke.

"Računamo da ćemo s obzirom na kvalitetu postići i veću cijenu sjemena od uobičajene", rekao im je Vladimir Gajzanski iz varaždinskog Centra za osjemenjivanje goveda.

Uz Mozillu, Hrvatska ima još osam bikova u samom europskom vrhu koji će biti konkurentni bikovima u razvijenim zemljama simentalske pasmine. Naravno, pravit će super potomke i u domaćoj populaciji.

Foto: vijesti.hrt.hr


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Super bik Mozilla Casanova Stara Kapela Govedarstvo Simentalac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).