Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 11.12.2018. 16:00

Hrvatska slobodna od bolesti kvrgave kože, ukinuta ograničenja u prometu hrvatskih goveda

Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog preventivnog cijepljenja ostali "kratkih rukava“ pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna, kaže ministar Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/pressmaster
  • 516
  • 71
  • 0

Ukinuta su ograničenja u prometu hrvatskih goveda zbog bolesti kvrgave kože! Naime, kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj danas, s 28 glasova ZA, donesena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini.

"Zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, Republika Hrvatska je 2016. godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432.145 goveda, a tijekom 2017. 468.574 grla.

Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK, na temelju epidemiološke situacije donesena je odluke o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK. Tijekom 2018. godine u RH se provodi sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području RH nema cirkulacije virusa BKK. Na temelju tih rezultata RH je zatražila od Europske komisije ukidanje svih ograničenja u prometu goveda", stoji u priopćenju. 

Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluka (2016/2008 i 2016/2009) priznala Republici Hrvatskoj slobodni status od BKK. Odluke stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU.

"Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog toga ostali "kratkih rukava“ i da im treba nadoknaditi štetu, pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna. Hvala našim poljoprivrednicima na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Bolest kvrgave kože Zaraza Cijepljenje Goveda Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...