Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 11.12.2018. 16:00

Hrvatska slobodna od bolesti kvrgave kože, ukinuta ograničenja u prometu hrvatskih goveda

Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog preventivnog cijepljenja ostali "kratkih rukava“ pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna, kaže ministar Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/pressmaster
  • 509
  • 71
  • 0

Ukinuta su ograničenja u prometu hrvatskih goveda zbog bolesti kvrgave kože! Naime, kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj danas, s 28 glasova ZA, donesena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini.

"Zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, Republika Hrvatska je 2016. godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432.145 goveda, a tijekom 2017. 468.574 grla.

Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK, na temelju epidemiološke situacije donesena je odluke o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK. Tijekom 2018. godine u RH se provodi sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području RH nema cirkulacije virusa BKK. Na temelju tih rezultata RH je zatražila od Europske komisije ukidanje svih ograničenja u prometu goveda", stoji u priopćenju. 

Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluka (2016/2008 i 2016/2009) priznala Republici Hrvatskoj slobodni status od BKK. Odluke stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU.

"Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog toga ostali "kratkih rukava“ i da im treba nadoknaditi štetu, pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna. Hvala našim poljoprivrednicima na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Bolest kvrgave kože Zaraza Cijepljenje Goveda Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).