Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuga malih preživača
  • 03.06.2019. 15:00

Hrvatska je službeno slobodna od kuge malih preživača, zarazne bolesti ovaca i koza

Republika Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza.

Foto: Pixabay/mandjregan
  • 513
  • 55
  • 0

Hrvatska je i službeno slobodna od kuge malih preživača, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Kako objašnjavaju, na 87. Generalnoj sjednici Svjetske organizacije za zdravlje životinja  (OIE - Organisation Mondiale de la Sante Animal), održanoj 30. svibnja 2019. godine, Republika Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza.

Hrvatska je dobila status države službeno slobodne od kuge malih preživača nakon detaljne procjene i analize dokumentacije u standardiziranom postupku kojeg priznaju sve države članice OIE-a, a od velikog je značaja za međunarodnu trgovinu jer reflektira transparentnost i kvalitetu veterinarske službe određene zemlje, povećavaju vrijednost stočarskog sektora i olakšavanja međunarodne trgovine.

"Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU. Od presudne je važnosti za naše stočarstvo sigurnost i zdravlje životinja, pa se brza i pouzdana dijagnostika i spremnost na brzu reakciju očekuje od čitave veterinarske struke. Svi napori koje smo uložili ostvarili su ciljani rezultat, a nadam se da će na globalnoj razini ova bolest biti iskorijenjena u sljedećem desetljeću“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Ndalaje, kažu, u trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama, za koje postoje. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze.

"Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) je međuvladina organizacija koja okuplja veterinarske službe 182 država i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Misija OIE-a je osigurati transparentnost u statusu bolesti životinja u svijetu, poticati međunarodnu solidarnost u kontroli bolesti životinja, objavljivanje zdravstvenih standarda koji su nužni za međunarodnu trgovinu životinjama i životinjskim proizvodima, unaprjeđivanje pravnog okvira i resursa veterinarske službe, kao i pružanje garancija za hranu životinjskog podrijetla i promicanje dobrobiti životinja temeljem znanstvenih osnova.

Postavljeni zdravstveni standardi za zdravlje životinja na svjetskoj razini su upravo standardi OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu slijede se standardi OIE-a", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Kuga malih preživača Uzgoj koza i ovaca Zarazna bolest


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]