Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skandal u Poljskoj
  • 05.10.2022. 18:00

Hranili perad štetnim mastima, a da nisu ni znali - konzumacija mesa opasna po zdravlje?

Pilići, patke i pure u tovu su hranjene tehničkom masti koje se koriste u kemijskoj industriji. Tvrtka je opskrbljivala brojne proizvođače stočne hrane u Europi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 889
  • 131
  • 0

Poljsku potresa skandal u peradarskom sektoru. Policija je pregledala najmanje 66 proizvodnih pogona i utvrdila da postoje osnovane sumnje da su pilići, patke i pure u tovu hranjene hranom koja sadrži aditive i masnoće namijenjene za proizvodnju maziva, tehničkih ulja, biogoriva i sl. Konzumacija ovakvog mesa povećava rizik od nastanka raka prostate, pluća i leukemije, navodi Wirtualna Polska

U siječnju ove godine pokrenuta je velika istraga, a ima i uhićenih koji su krivotvorili dokumentaciju.

Unosan "biznis" traje od 2017. 

Istražne radnje su otkrile da je kompanija iz Poznanja, koja je specijalizirana za promet masti, u Poljsku uvozila tehničke masne kiseline koje se inače upotrebljavaju u kemijskoj i industriji deterdženata. Roba je uvezena iz Rusije, Ukrajine, Malezije i Rumunjske. Poljska tvrtka je krivotvorila certifikate i prodavala ove masti kao proizvod koji se može koristiti u proizvodnji hrane. Izgleda da je cijeli posao počeo još 2017. godine, a to je poduzeće zabilježilo prihode od prodaje masti od 90 milijuna zlota, odnosno skoro 19 milijuna eura.

Tijekom istrage je utvrđeno da uvozni proizvodi sadrže velike količine pesticida, koji osim tumora izazivaju oštećenje živčanog sustava. Dugotrajnom konzumacijom mesa peradi, koja je hranjena zagađenim tehničkim mastima, povećava se rizik od demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Tehnička mast u hrani peradi

Dakle, ovu su mast prodavali proizvođačima stočne hrane, a ni po kojim uvjetima nije odgovarala standardima. Nakon policijske provjere utvrđeno je da na uvezenim mastima ne postoji jasna oznaka da one nisu za proizvodnju hrane.   

Meso od ovako hranjenih životinja je štetno za zdravlje (Foto:  Depositphotos/MitaStockImages)

Nakon "testiranja" u laboratoriju kompanije tehničke masti su dobivale lažne certifikate da se mogu koristiti za hranidbu stoke. Miješali su ih sa pravim prehrambenim mastima i prodavali proizvođačima stočne hrane po povoljnim cijenama.

Istraga još traje

Tužiteljstvo i Državni istražni ured odbili su dati informacije uz obrazloženje da je postupak u tijeku. 

"Istraga se provodi u kompaniji koja pripada njemačkoj kapitalnoj grupi koja je komponentama za proizvodnju stočne hrane opskrbljivala brojne proizvođače u Europi", izjavio je Dariusz Goszczyński, generalni direktor Nacionalnog vijeća za perad.

Za sada nije poznato koje su farme peradi primale stočnu hranu kontaminiranu mastima za proizvodnju maziva. U 2021. prihodi četiri najveće kompanije koje je policija posjetila iznosili su približno 15 milijardi poljskih zlota ili 3,10 milijardi eura. Testovi krivotvorenih ulja trebaju biti dostavljeni tužiteljstvu i Glavnom veterinarskom inspektoratu.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Poljska Kontaminirana stočna hrana Pilići Tehničke masne kiseline Meso peradi Peradarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo