Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 25.06.2022. 07:30

Hranidba zobi smanjuje emisije metana kojega ispuštaju krave?

Istraživanje je provedeno na kravama pasmine Red Holstein. Što je pokazalo?

Foto: Depositphoto/Mayerberg
  • 271
  • 71
  • 0

Emisije metana iz krava su na meti kritika zbog utjecaja na klimatske promjene. Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Umea otkrili su da zamjena ječma sa zobi u mliječnom obroku smanjuje emisiju tog plina kojega krave proizvode podrigivanjem

Tijekom istraživanja ječam je postepeno zamijenjen sa zobi i praćen je utjecaj na emisiju metana, fermentaciju buraga, probavu obroka, proizvodnju mlijeka.

U tu svrhu je šesnaest krava pasmine Red Holstein dobivalo obrok travne silaže i koncentrirane hrane u omjeru 58:42 posto na bazi suhe tvari. Sadržaj ječma i zobi bio je podijeljen u tri grupe - od 100 posto ječma ili zobi, 67 posto ječma i 33 posto zobi, ili 67 posto zobi i 33 posto ječma.

Ispuštanje plina je mjereno posebnom tehnikom sakupljanja, sustavom GreenFeed.

Rezultati su pokazala da se količina metana linearno smanjuje što je veći udio zobi u obrocima. To smanjenje je iznosilo s 467 na 445g dnevno.

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Smanjio se i udio emisije po kg mlijeka sa 14,7 na 14,0 g/kg. Zaključak je da bi se emisije metana smanjile kada bi zob zamijenio ječam u obrocima bez ikakvog negativnog utjecaja na produktivnost ili energetski balans.


Tagovi

Emisije metana Hranidba zobi Red Holstein GreenFeed Hranidba ječmom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]