Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 03.12.2018. 12:00

Hranidba teladi u prvim danima i tjednima života

Prvo mlijeko koje tele pije poslije rođenja naziva se kolostrum i ono se od normalnog mlijeka razlikuje po ukupnom sadržaju suhe tvari, bjelančevina, laktoglobulina, mineralnih tvari koji predstavljaju zaštitu teleta u prvim danima. Teletu se mora redovno davati čista i svježa voda, a na što još treba obratiti pažnju pri hranidbi pogledajte ovdje.

Foto: Pixabay / Capri23auto
  • 4.976
  • 32
  • 0

Kako ističe savjetodavac za stočarstvo diplomirani inženjer Nebojša Brajović, nakon rođenja teleta, prvi postupak koji je neophodno učiniti je da se oči, usta i nos očiste od sluzi i plodovih ovojnica. Poslije toga tele treba posušiti suhom krpom ili suhom i čistom slamom. Zatim treba prerezati pupčanu vrpcu i dezinficirati je jodom, da ne bi došlo do infekcije mladog organizma. Ako je teljenje proteklo bez većih problema, tele treba odvojiti u poseban boks ili ga ostaviti pokraj majke ako ima dovoljno mjesta i omogućiti mu najmanje 1-2 sata odmora.

Kolostrum važan za zaštitu teleta u prvim danima po rođenju

Poslije odmora tele dobiva prvu hranu odnosno mlijeko, iz posude ili direktno iz vimena. Prvo mlijeko se naziva kolostrum i od normalnog mlijeka se razlikuje po ukupnom sadržaju suhe tvari, bjelančevina, laktoglobulina, mineralnih tvari koji predstavljaju zaštitu teleta u prvih 5-7 dana po rođenju. Sadržaj kolostruma se brzo mijenja. Tijekom prvih 24 sata tele treba dobiti 12-15 % od tjelesne mase na rođenju (oko 6 kilograma kolostruma). Zbog specifičnosti građe probavnih organa kod teladi, popijeno mlijeko preko ezofagealnog žlijeba ide direktno u sirište čija je zapremina mala i može primiti maksimalno 1-1,5 litru. Brajović napominje da napajanje treba obavljati svakih 6 sati.

Kolostrum čisti digestivni trakt od prvog izmeta teleta

Osim zaštitne, kolostrum ima i ulogu čišćenja digestivnog trakta teleta od prvog izmeta, koji se naziva mekonij. Кolostrum tele treba dobivati 5-7 dana, a nakon toga se telad nastavljaju hraniti punomasnim mlijekom svoje majke (ako proizvođač ima manje krava), zbirnim mlijekom (ako je farma s više krava), ili zamjenom mlijeka za telad. Stručnjaci preporučuju 2-3 napajanja tijekom dana. Ako se koriste zamjene mlijeka one se daju preko posude za napajanje s dudom, pri čemu se vodi računa da kompletna oprema bude čista i mikrobiološki ispravna. Razina bjelančevina u zamjeni za mlijeko treba biti 22% proteina.

Svježa i čista voda mora uvijek biti dostupna

Starter za telad s 18-20% proteina počinje se teladi davati zajedno s punomasnim mlijekom. Osim startera, teladi treba osigurati i kvalitetno lucernino sijeno. Cilj takvog načina hranidbe je stimuliranje razvoja predželudaca i prelazak teleta od nepreživača u prave preživače. Teladi uvijek na raspolaganju treba biti čista i svježa voda. 

Česta pojava kod teladi na početku života je proljev

U uzrastu od 6 do 8 tjedana tele konzumira 1,5-2 kilograma startera kada se zalučuje i nastavlja se hraniti ograničeno koncentratima i sijenom po volji do prelaska u višu kategoriju. Česta pojava u tom uzrastu je pojava proljeva (dijareje). Do njega dolazi zbog loših ambijentalnih uvjeta (mali prostor, loša ventilacija, niska temperatura, loša higijena opreme), ali također i zbog nekih prehrambenih problema (izostanak kolostruma, njegova nedovoljna količina, nedostatak vitamina A, D, E i drugi faktori).


Tagovi

Telad Hranidba Hrana Kolostrum Mlijeko Koncentrati Lucernino sijeno Voda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]