Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 21.07.2018. 13:30

HPA objavila izvještaj o ocjeni vanjštine krava simentalske pasmine

HPA je započela s izradom izvještaja za uzgajivače simentalske pasmine goveda koji se izrađuje i dostavlja uzgajivačima nakon obavljene ocjene.

Foto: Hrvatska poljoprivredna agencija
  • 464
  • 25
  • 0

Ocjena vanjštine za simentalsku pasminu u kontinuitetu provodi se već 20 godina. Kao što je i najavljivano, HPA je započela s izradom izvještaja za uzgajivače simentalske pasmine goveda koji se izrađuje i dostavlja uzgajivačima nakon obavljene ocjene. Izvještaj se izdaje na zahtjev uzgajivača.
Izvještaj je, kao i drugi izvještaji kontrole proizvodnosti, uzgajivačima dostupan preko postojeće web aplikacije za posjednike. Poznato je da osobine vanjštine imaju veću ili manju povezanost s funkcionalnim (zdravlje, dugovječnost, lakoća teljenja, protok mlijeka) ili proizvodnim (mliječnost) svojstvima goveda.

Uzgajivači koji se bave uzgojem, uz pomoć ovakvog izvještaja mogu uspoređivati međusobno svoje krave u stadu ili svoje stado s nacionalnim prosjekom za ista svojstva. Sustavan uzgojno – selekcijski rad preduvjet je genetskog unaprjeđenja stada i cjelokupne pasmine na nacionalnoj razini.

Ocjena vanjštine prvotelki simentalske pasmine provodi se u skladu s preporukama radne grupe "Exterieur“ i ocjenjuje po sustavu ocjenjivanja "Flekscore 11“. U zaglavlju izvještaja, nalaze se osnovni podaci o uzgajivaču, razdoblju ocjene i ocjenjivaču. Razdoblje ocjene može obuhvaćati jednu ili više ocjena (npr. višestruka ocjena krava u zadnjih godinu dana). Ukoliko se radi o jednoj ocjeni, na izvještaju će biti prikazani samo podaci  ocjene tog dana, kao što je prikazano u primjeru.

U izvještaju su prikazane prosječne vrijednosti za svojstva okvira u ocjenjivanom stadu zatim prosjek u RH kao i preporučeni raspon. Nakon toga, na isti način prikazane su prosječne vrijednosti za svojstva mišićavosti, nogu i vimena.

Skupne ocjene (okvir, mišićavost, noge i papci, vime) formiraju se iz odgovarajućih pojedinačnih ocjena, a iskazuju se u rasponu od 68 do 93 odnosno opisno (od nedovoljan do izvrstan). Također, prikazana je distribucija ocjenjenih grla prema razredima skupnih ocjena i čistoće vimena.

U završnom dijelu izvještaja prikazane su skupne ocjene pojedinačnih grla.

Treba istaknuti da je ovakav izvještaj u simentalskoj populaciji nov i može biti vrlo koristan uzgajivačima, pogotovo pri izboru bika za osjemenjivanje. Osim putem web aplikacije za posjednike, uzgajivač izvještaj linearne ocjene simentalskih krava može dobiti i putem područnog ureda HPA

Sve informacije u svezi izvještaja, ali i drugih funkcionalnosti web aplikacije za posjednike, uzgajivači mogu dobiti u Službi za razvoj govedarstva (e-mail: govedarstvo@hpa.hr ili tel: 01/3903-123).


Tagovi

HPA Simentalke Ocjena vanjštine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]