Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed stočara
  • 03.07.2015. 16:15

Hoće li krave opet pobijediti?

Hoće li se ponoviti situacija iz 2011. kada je obitelji Markić prosvjedovala zbog bespravno oduzetog zemljišta, nakon čega im je zemlja vraćena?

Foto: fah
  • 947
  • 297
  • 0

Nakon jučerašnjeg demonstrativnog dolaska s bikovima u Zagreb te tihog prosvjeda ispred Ministarstva poljoprivrede, jutros je ostatak odlučne obitelji Markić krenuo s velikim stadom goveda - točnije, s više od 140 krava iz Đurđanaca prema Đakovu. Policija ih je međutim zaustavila na ulazu u prigradsko naselje Pisak.

Markići su na sličan način prosvjedovali i 2011. kada su sa stotinama krava došli ispred zgrade semeljačke Općine zbog gubitka dijela tabli koje su dotad imali u zakupu. Tako je tadašnji ministar poljoprivrede Čobanković po hitnom postupku osnovao komisiju koja je sve brzo pročešljala i uvjerila se u njihove optužbe o namjernom pogodovanju kojim je načelnik Općine Semeljci htio izaći pred izbore članovima HSS-a i svojim mještanima. Ministar je rekao da je komisija dokazala prijevaru te je protiv načelnika Općine Semeljci podnijeta krivična prijava.

Što rade bikovi ispred Ministarstva poljoprivrede?

Inače, obitelj Markić je 65 hektara poljoprivredne zemlje koji su tada bili sporni imala u zakupu prethodnih 18 godina i uredno su ispunjavali sve svoje obveze prema državi. Prema zakonu, imali su pravo prvokupa na natječaju koji je objavila Općina Semeljci. No, načelnik Općine Semeljci svojevoljno je bio odlučio da tu zemlju više neće koristiti poljoprivrednici iz drugih općina te je iz natječaja izbacio obitelj Markić iz obližnjih Đurđanaca kao dosadašnje zakupnike. Hoće li se ponoviti situacija iz 2011.?

Tri brata i pet bikova u borbi za zemlju

Markići uzgajaju oko 700 grla stoke, a obrađuju 622 hektara. Ovaj puta prosvjeduju zbog natječaja općine Đakovo iz 2011., oko kojega je trakavica završena tek ovih dana u korist Hrvoja Ciganovića, a oni ostali bez zemlje koju već obrađuju, oko 80 hektara. U vrijeme raspisivanja natječaja Ciganović, tvrde, nije imao nijedno grlo. Agencija je, temeljem interventne mjere dodjele zemlje stočarima, Markićima u lipnju ponudila 184 hektara, no Saša Markić kaže da te površine ne žele prihvatiti jer je riječ o zapuštenim, neobrađivanim površinama koje treba skupo pripremiti za ratarenje te iskrčiti. Uz to, površine su, kako kaže, daleko od Đakova, u požeškom i brodskom kraju.

"Naše plodne oranice dali ste podobnicima, a nama ste dali brda i planine zarasle u krš i u poplavnim područjima", rekao je Zoran Markić koji je najavio kako će sa bikovima ostati ispred Ministarstva dok se njihov problem ne riješi.

Zapuštene površine daleko od Đakova

Saša Markić kaže kako je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu te obitelji na zadnjem natječaju oduzeto 37 hektara zemlje, koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina te da je ta zemlja neosnovano dana stočaru iz susjednih Budrovaca. Stočaru iz Budrovaca tih 37 hektara dodijeljeno je na temelju pogodovanja i krivotvorenja podataka i dokumentacije, tvrdi Saša Markić, prozivajući za pogodovanje gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića. Saša Markić tvrdi da krave na ulazu u Pisak ostaju sve dok, kako kaže, USKOK ne odradi svoj posao, tj. dok se ne raskine ugovor s novim zakupcem na 37 oduzetih hektara i ta zemlja ne vrati njima. Stoku će, dodaje, hraniti i pojiti dovođenjem hrane i vode iz Đurđanaca.

"Želimo da se provede istraga oko dodjele zemljišta i da nam se objasni zašto su nam oduzeli 25 hektara koje smo obrađivali 16 godina iza koje smo imali pravo prvokupa. Sve što je ministar u četvrtak rekao, kao i djelatnici agencije za poljoprivredu nije točno. Oni su vjerojatno zbrojili svu zemlju koju su dodjelili svim Markićima u cijeloj Hrvatskoj i to pokazali kao 650 hektara koje smo mi dobili", rekao je Stipo Markić, otac obitelji.

Cijelim putem od Đurđanaca ispred i iza stada stoke prati ih policija. Na ulazu u prigradsko đakovačko naselje Pisak policijskim kombijem, uz koji je postavljeno 20-ak policajaca, prepriječen je put obitelji Markić. Blokada je postavljena točno pored ranča đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića. No, Markići tvrde da su prosvjed prijavili policiji. Pred đakovačkom gradskom upravom, zajedno s kravama, namjeravaju ostati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Foto: fah


Tagovi

Obitelj Markić Saša Markić Bikovi Krave Zagreb Đakovo Pogodovanje Zakup zemljišta Stočari Obespravljeni Neobrađene površine Šikare Interventni otkup Prosvjed Blaženka Mičević


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]