Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 04.08.2019. 16:30

HAPIH je prva ovlaštena institucija za provedbu testiranja uzgojno valjanih životinja

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) prva je ovlaštena institucija na području Republike Hrvatske za provedbu testiranja rasta, razvoja,  proizvodnih oblika (fenotipa) i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja

Foto: Pixabay/ceskyfreund36
  • 361
  • 46
  • 0

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) prva je ovlaštena institucija na području Republike Hrvatske za provedbu testiranja rasta, razvoja,  proizvodnih oblika (fenotipa) i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja, navodi se na njihovoj stranici.  

Kako dodaju, HAPIH je član u Međunarodnoj organizaciji za kontrolu proizvodnosti domaćih životinja (Interntional Comitee for Animal Recording – ICAR) i certificiran za označavanje i identifikaciju goveda i drugih životinja, kontrolu mliječnosti goveda i ostalih vrsta domaćih životinja, kontrolu proizvodnosti u mesnom govedarstvu i proizvodnji mesa ostalih vrsta domaćih, vođenje matičnih knjiga, ocjenu vanjštine, obradu podataka, laboratorijsku analitiku mlijeka i genetsko vrednovanje goveda i ostalih vrsta domaćih životinja. 

Vrijedan certfiikat 

Nadalje, HAPIH je uključen u sustav vrednovanja Interbull (International Bull Evaluation Services). U poslovima laboratorijske analitike mlijeka provodi akreditirane metode, a cjelokupan laboratorijski sustav HAPIH-a akreditiran je pred Hrvatskom akreditacijskom agencijom prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007. 

"Na temelju zahtjeva, uvidom u priloženu dokumentaciju, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje (KLASA:UP/I-320-08/19-01/06, URBROJ:525-15/1-19-6) po kojem HAPIH ispunjava uvjete za provedbu testiranja rasta, razvoja, proizvodnih oblika (fenotipa) i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja. Uvjeti su propisani Uredbom (EU)2016/1012 Europskog Parlamenta i Vijeća od 8. lipnja 2016. godine, a pretpostavljaju kvalificirano osoblje za provedbu testiranja rasta i razvoja i genetskog vrednovanja i objekte te opremu potrebnu za provedbu testiranja rasta.

Slijedom navedenog Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da HAPIH ispunjava uvjete za ovlaštenje javnog tijela, trećom stranom u provedbi uzgojnih programa goveda, svinja, kopitara, ovaca, koza i peradi", zaključuje se na stranici HAPIH-a. 


Izvori

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)


Tagovi

HAPIH Ovlaštena institucija Uzgojni program Domaće životinje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]