Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 09.06.2023. 11:00
  • Krapinsko-zagorska, Gornja Stubica

Guske na sudu: Obrstile susjedu kukuruz, vlasnik ih mora primiriti i platiti 825 eura

Općinski sud u Zlataru, odnosno njegova stalna služba u Donjoj Stubici, donijela je nepravomoćnu presudu za slučaj u kojem su glavni krivci - guske.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 1.854
  • 191
  • 0

˝Zabranjuje se tuženiku Željku da tužitelja Josipa ometa i uznemirava na način da sa svojih nekretnina pušta perad (guske) koje čine štetu na nekretnini tužitelja na kojoj je posađen kukuruz, te je dužan spriječiti takvo ili slično uznemiravanje i nastanak daljnje buduće štete˝, stoji u presudi koju je donio Općinski sud u Zlataru, odnosno njegova stalna služba u Donjoj Stubici. 

Naime, epilog je to tužbe i zasad nepravomoćne presude u kojoj su glavni krivci - guske. 

Kako je objavio portal zagorje.com, tužitelj Josip svjedočio je na sudu da su mu ove susjedove životinje lani u proljeće čim je niknuo kukuruz jele i gazile nasad, zbog čega isti nije napredovao. K tome,  u jesen kada su dozreli klipovi, a zbog slabog rasta, perad je jela zrna te je i slomila stabljike. 

Tuženi se branio da nije vidio svoje guske u susjedovu kukuruzištu i da je njegovo dvorište ograđeno, kao i da one ne mogu doseći klipove kukuruza niti su ga pojele, već da dolaze samo vrane.

Ipak, sudski vještak potvrdio je da ova perad može počiniti štetu, ali i da je prilikom očevida vidio da izlaze na Josipovu njivu kroz otvore na živici, kao i kroz veći otvor na ogradi, odnosno neograđeni dio dvorišta.

"Guska može zgaziti stabljiku, jer je moćna životinja, pogotovo dok je mlad kukuruz", ustvrdio je.

Zaključno nepravomoćnom presudom naloženo je i da je Željko dužan Josipu platiti troškove parničnog postupka koji iznose 825,88 eura (6.222,59 kuna) sa zakonskom zateznom kamatom.


Izvori

Zagorje.com


Tagovi

Guske Guske na sudu Nepravomoćna presuda Obrstile kukuruz Tužba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]