Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očevid nakon napada vuka
  • 28.07.2018. 10:30

Grla koja vukovi nakolju stočari zakolju, oderu, pojedu i - ostanu bez odštete

Oštećenici u većini slučajeva ne žele takva - naklana grla odbaciti, te ga što prije obrade za upotrebu u pripremi jela, kaže mr. sc. Ana Grgas vještakinja za procjenu šteta od vukova i drugih zaštićenih predatora

Foto: Mr.sc. Ana Grgas
  • 4.855
  • 288
  • 0

Nema dana kad ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša i energetike mr. sc. Ana Grgas ne dobije poziv za očevid i procjenu šteta koje stočarima na području Zadarske županije nanose vukovi i druge žaštićene divlje zvijeri. Stočari hvale Anu, da je "kao Hitna“. Stiže, kažu, i prije od Hitne, ali unatoč tome ona nerijetko, iz obektivnih razloga, ne može obaviti posao zbog kojega je pozvana. Jer, naklana ili usmrćena grla ponekad jednostavno nestanu, kao što se dogodilo u dva posljednja slučaja.

Trovanje nije zabilježeno

"U štetnom događaju na stadu koza Mile Vrkića u Kruševu kod Obrovca smrtno je stradala jedna koza, a jedno jare je bilo naklano“, kaže Ana. I, što se dogodilo?! Naklano jare vlasnik je zaklao, oderao i spremio za jelo, govori magistrica Grgas. Nije mogla obaviti očevid, no to nije jedini "slučaj“. Nedavno se isto ponovilo u Obrovačkom Golubiću, gdje je Mile Dragičević postupio isto kao i Vrkić. Pojedini stočari ostave za očevid samo glavu i vrat, a ostalo nerijetko stave u lonac i prije nego što vještakinja Ana stigne.

Samo lani vukovi su u Hrvatskoj usmrtili 2.346 domaćih životinja

"Evo mi to već zaklali i sredili“, nerijetko dočekuju vještakinju, već okupljeni oko lonca gdje se kuha lešo jaretina ili janjetina.

"Jednostavno, oštećenici u većini slučajeva ne žele takva - naklana grla odbaciti, te ga što prije obrade za upotrebu u pripremi jela. Riskantno“, kaže Ana, ali čovjek u životu donosi odluke i bira svoj put, čini se kao i vuk, a sličnih su apetita u pogledu hrane. Dobra je strana, dodaje vještakinja, što dosad nije zabilježen ni jedan slučaj trovanja pa niti blaže posljedice konzumiranja takvog mesa. "Dapače, često sam čula kako je takvo meso specifičnih organoleptičkih osobina, posebno ukusno konzumentima. Unatoč tome, ne preporučujem!“ govori vještakinja Grgas.

Usmrćene ovce postale pepeo

Drugi slučaj gdje nije mogla obaviti očevid, a zbio se isti dan kad i ovaj u Kruševu, bio je onaj u Muškovcima, nedaleko od Zatona Obrovačkog gdje je rodna kuća proslavljenog nogometaša Luke Modrića. Vukovi su ujutro upali u stado vrsnog stočara Stanka Ogara, koji ima stotinjak grla blaga.  Ovce su rastjerali i putem ih klali i ranjavali. Ali, kako jedna nesreća ne dolazi sama, oko podne je na istom pašnjaku buknuo požar u kojemu su usmrćene ovce postale pepeo. Izgorjelo je pet usmrćenih ovaca, a isto toliko naklanih bijegom su se spasile iz vatrene buktinje.

"Za pet naklanih napravila sam očevid, a za izgorjele to nije bilo moguće“, kaže vještakinja Ana Grgas. Bez računa se ne računa, a bez slike ne računa se ni očevid tako da oštećeni stočar Stanko Ogar neće dobiti odštetu. A odšteta za usmrćenu ovcu i kozu iznosi 600 kuna po grlu, a 100 kuna više, znači 700 kuna za svako usmrćeno i/ili naklano janje i jare. Ako, kako reče vještakinja Ana Grgas, naklani nisu spremljeni i pojedeni prije očevida.


Tagovi

Vukovi Mile Vrkić Očevid Stanko Ogar Mr. sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!