Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.11.2008.

Grivičiću zemlju dali i Čobanković i Pankretić

Koncesiju za poljoprivredno zemljište u općini Sibinj dobio čelnik Seljačkog saveza

  • 1.008
  • 45
  • 0

Ma to je njega nagradila njegova stranka i njegov ministar, tvrdi Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka SlavonIje i Baranje, tek jedne od seljačkih udruga koje je nedavna koncesija haesesovcu i predsjedniku Hrvatskog seljačkog saveza Darku Grivičiću za čak 450 hektara zemlje u Zbjegu, općini Sibinj, doslovce dignula na noge.

Darovi za lojalnost?

Grivičić, koji je prije novog mandata ministra poljoprivrede Božidara Pankretića slovio kao jedan od najjačih zagovornika seljačkih prava, nema dovoljno mehanizacije ni za hektar zemlje da bi, nakon “darovanih” mu 350 ha u koncesiju od bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, ovih dana u 30-godišnju koncesiju dobio i Pankretićevih 450 ha, tvrdi Laslo.

- Ako ne misli masno zaraditi na poticajima, a možda i na vremenskim nepogodama, rataru koji ostvaruje osrednje prinose i ne treba toliko zemlje - tvrdi Laslo. Grivičić sad ima više od 1000 hektara, objašnjava, ističući kako još i razumije da, primjerice, Todorić može dobiti 35.000 ha u koncesiju.

On zna i kako sa zemljom i kako s nje bogato žeti. No, OPG-ima se, s čime se donedavno slagalo i resorno ministarstvo, u pravilu dodjeljivalo najviše 50 ha u zakup, a koncesija uglavnom većim poduzećima i nasljednicima bivših PIK-ova. Nakon što je Grivičić dobio 450 ha koje je farma Posavina vlasnika i direktora istoimenog OPG-a Tome Grgića dosad imala u zakupu, Grgić najavljuje - “ključ u bravu”.

- Tristo mliječnih krava ide na klanje, farma, za koju još otplaćujm kredit, na bubanj, a sinovi kojima sam otvorio kćerinske tvrtke na rad u inozemstvo - žali se Grgić, uvjeren da je zemlja namještena Grivičiću. Kako je na prvom natječaju za koncesiju Grgić s kćerinskim tvrtkama bio jedini, natječaj je, tvrdi, poništen jer se nekoga čekalo.

Sad je uvjeren da je to bio Grivičić, koji je uoči raspisivanja novog natječaja otvorio tvrtku Euro-Tim, u kojoj rade samo tri umirovljena branitelja. S mehanizacijom i 30-ak radnika, koliko pak ima Posavina, tvrtka je mogla obrađivati i 4000 hektara, dok Grivičić ima samo dva traktora i usto se hvali kako je, “Bože moj, on napisao bolji projekt za zemljište”, ogorčen je Grgić.

- Dvije godine trajala je neizvjesnost s koncesijom pa zemljište nisam obrađivao, ali sam općini svejedno plaćao zakup - kaže. Farma, koja je prije toga izvrsno poslovala, zbog toga je, kaže, tonula u gubitke. Dvije godine prije koncesionarskog natječaja bila je obrađena svaka čestica. Grivičić, međutim, tvrdi da zemlja kojom je raspolagao Grgić četiri godine nije obrađivana i nije namijenjena OPG-ima, poput Grgićeva, nego velikim tvrtkama poput njegova Euro-Tima, koju je osnovao s dvojicom partnera i aktivna je u poljoprivredi nekoliko godina.

Odlučila Vlada

Grivičić u programu navodi gradnju velike svinjogojske farme kapaciteta 12.000 tovljenika godišnje, što je početna faza gradnje svinjogojskog kompleksa koji bi imao i reprocentar. Iz Pankretićeva ministarstva danas su priopćili da je Vlada kao najkvalitetnijeg ponuđača odabrala Grivičića.

Općina Sibinj tvrdi kako je Tomo Grgić, koji se jedini žalio na odluku, dosadašnjim radom u poljoprivredi ocijenjen manje kvalitetnim ponuditeljem. Za 450 ha natjecalo se devet ponuđača. Grivičić će godišnje koncesiju plaćati 280.000 kuna.

Dobri odnosi s ministrima

U dobrim sam odnosima i s ministrom Pankretićem i s ministrom Čobankovićem, ali nikada mi nije palo na pamet koristiti se osobnim poznanstvima kako bi mi netko pogodovao na natječaju. Uostalom, da sam koristio “veze”, u koncesiju bih dobio prvoklasno zemljište, a ne zarasle njive koje prije prve sjetve treba temeljito očistiti i učiniti ih uporabljivim - kazao je Grivičić.


Izvori

Večernji list