Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja govedine
  • 02.01.2016. 12:30

Govedarstvo u svijetu - izgledi za 2016. godinu

Analitičari za 2016. godinu predviđaju povećanje cijena govedine, ali i smanjenje troškova proizvodnje.

Foto: pixabay.com
  • 819
  • 103
  • 0

Analitičari za narednu godinu predviđaju porast cijena govedine. Naime, smatra se da bi smanjena raspoloživost goveda te jačanje funte mogla utjecati na porast cijena govedine.

"Štoviše, niže cijene žitarica, velike ovogodišnje količine slame i krme, kao i jeftinije gorivo, trebali bi do neke razine smanjiti troškove proizvodnje", smatra Jack Frater, britanski konzultant za stočarstvo.

Jaka funta Britancima otežava izvoz

"Dok su cijene u 2015. godini pokazale određeni rast u usporedbi sa cijenama u 2014. godini, može se pretpostaviti da će se cijene naboljih goveda zadržati na iznosu od 3.30 do 3.60 funti/kg žive vage (preračunato: 4.50 - 4.90 eura/kg)", predviđa Frater.

Pretpostavlja se da će politički nemiri i loša ekonomska predviđanja utjecati na održavanje jake funte, što bi moglo izvoznicima Velike Britanije uzrokovati probleme. Primjerice, podatci iz lipnja 2015. pokazali su pad od 20% u ukupnom britanskom izvozu, javlja magazin Farmer's Weekly.

Tržišna neravnoteža

Smatra se i da najveći problem stvara neravnoteža između ponude i potražnje, odnosno stvaranja zaliha koje utječu na kreiranje cijena govedine. Stoga će za ostvarivanje profitabline govedarske proizvodnje povećanje cijena govedine biti neizbježno.

Nedavno izvješće s tržišta pokazalo je da i najbolji uzgajivači krava dojilja i dalje često ostvaruju negativan financijski rezultat. U svakoj su analizi poljoprivredne proizvodnje ključan faktor fiksni troškovi, koje je najvažnije reducirati, a tako je i u slučaju uzgoja krava dojilja.

"U uzgoju krava dojilja, primjerice, pritisak da se smanje fiksni troškovi se povećava. Za uzgoj ovakvih krava koje borave u zatvorenom prostoru, potrebno je osigurati (kupnjom ili košnjom) velike količine slame, prilikom čega se mnogi farmeri oslanjaju na silažu. Stoga alternative, kao što je zimska ispaša mogu biti dobro rješenje za produljenje sezone ispaše, a time i smanjiti troškove proizvodnje", zaključuje Frater.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Govedina Ekonomska predviđanja Jaka funta


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]