Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 11.10.2022. 18:00

Galicijska govedina dobila zaštićenu oznaku - od kojih pasmina se dobiva?

Zahvaljujući posebnom načinu hranidbe nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvalitete - mekano i sočno, kaže opis.

Foto: Facebook/Vaca Gallega / Buey Gallego
  • 505
  • 77
  • 0

Europska komisija je odobrila novu zaštićenu geografsku oznaku za španjolsku Vaca Gallega – Buey Gallego govedinu.

Da bi dobili oznaku, životinje moraju biti uzgojene u Galiciji, pokrajini na sjeverozapadu Španjolske, a riječ je o pasminama Blonde de Galicia, Brunes de Asturiana de los Valles, Limousine, Blonde d'Aquitaine, Frisonne i Brune des Alpes, bilo da su čistokrvne ili od goveda nastalih međusobnim križanjem. Teljenje, uzgoj, tov, klanje i rezanje trupova moraju se odvijati u definiranom geografskom području.

Zahvaljujući posebnom načinu hranidbe nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvalitete - mekano i sočno.

Na području Galicije mogu se pohvaliti stočarstvom od prapovijesnog doba. Proizvodnja se bazira na malim obiteljskim farmama koje su zadržale simbiotski odnos između stoke, zemlje i ljudi.

Svježa govedina jedinstvenog kvaliteta

Na osnovi spola, starosti i sustav proizvodnje pravi se razlika u mesu ženki i mužjaka. Krave se moraju oteliti barem jednom prije klanja. Njihovo meso se odlikuje crvenom do boje trešnje, a mramorirano je tankim prugama. Masnoća je kremasto-bijele do žuto-bijele boje, čvrste teksture. Mužjaci moraju biti kastrirani prije nego što napune godinu dana i stariji su od 48 mjeseci prilikom klanja. Njihovo meso je crvene do ljubičastocrvene boje, s također izraženom mramornošću. Masnoća je svjetlija nego u mesu krava, biserno-bijele do žute boje, čvrste teksture i čvrstih vlakana na dodir.

Meso ima miris životinjske masti. Sadržaj intramuskularne masti u trupovima je veći od 5,6 posto. To mu daje nježnost, sočnost i karakterističan dugotrajan okus mesa s blago kiselom notom.

Sadržaj intramuskularne masti u trupovima je veći od 5,6 posto

Zaštićenu geografsku oznaku imaju samo trupovi, četvrtine, lungić i ostali komadi namijenjeni za filetiranje i za prodaju u svježem stanju. Zamrznuti proizvodi gube oznaku.

Hrana s galicijskog područja

Na ovom području goveda se uzgajaju u mješovitom sustavu. Ispaša i hranidba na travi i žitaricama se smjenjuju sa konzerviranom stočnom hranom kao što je silaža i sijeno koje su dopunjene zrnom, krumpirom, repom, slamom i krmnom smjesom. To osigurava iskorištavanje raspoloživih prehrambenih resursa i viškove usjeva.

Većina korištene stočne hrane mora dolaziti sa samog gospodarstva, a najmanje 80 posto iz područja obuhvaćenog zaštićenog geografskom oznakom. Zabranjena je upotreba proizvoda koji bi mogli ometati normalan rast krava i junadi, kao i korištenje recikliranih nusproizvoda životinjskog porijekla.


Fotoprilog


Tagovi

Zaštićena geografska oznaka Vaca Gallega – Buey Gallego Svježe meso Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.