Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.10.2008.

Farma Topolik - čudo u Baranji

BILI SMO NA NAJSUVREMENIJOJ ROBOTIZIRANOJ FARMI U EUROPI

  • 4.466
  • 187
  • 0

Belje je početkom mjeseca otvorilo najveću robotiziranu farmu muznih krava u Europi s ukupnim kapacitetom od 500 grla uvezenih iz Švedske. Vrijednost investicije doseže 60 milijuna kuna. Godišnja proizvodnja mlijeka po kravi trebala bi iznosti 10.600 litara. Farma Topolik u Baranji, nadomak Darde, prva je i jedina farma sa šest robota za mužnju u Hrvatskoj, ali i najviše u Europi.

Ova se farma prostire na površini od 4,23 ha i organizirana je u dva objekta. Jedan je proizvdna staja, a drugi staja za suhostaj. Proizvodna staja je jedinstveni građevinski objekat u zemlji. Dužine je 160 metara i visine 16 metara bez pregrada i potpornih stupova. Ukupna površina staje iznosi 6.560 četvornih metara, a sama staja raspolaže s 414 ležišta.

Kretanje krava u stajji regulirano je sustavom jednosmjernih i tzv. pametnih vrata. Hranidba se obvalja kompjutorski s automatskim doziranjem koncentrata prema individualnim potrebama svake krave.

Staja je, osim toga, opremljena i automatskom kontrolom mikroklimatskih uvjeta. Robotizirana mužnja (VMS) se obavlja sa šest potpuno automatiziranih robota koji svaku kravu pomuzu tri puta u roku 24 sata. Specifičnost robot mužnje je činjenica da se laserom očitava položaj vimena kod svake krave nakon čega roboti postavljajju muznu čašu. Robot mužnjom prepoznaje se i kvaliteta mlijeka, tako da se mlijeko promijenjenih parametara odvaja u posebne tankove.

Stado krava na Topoliku je vrhunske genetike visokog zdravstvenog statusa pasmine Holstain, a uvezeno je iz Švedske. Prosječna težina krava je od 580 do 600 kilograma, a starost krava kod telenja je 26 mjeseci. Pokazatelji proizvodnje mlijeka ovih krava su vrhunski što potvrđuje i prosječna proizvodnja majke od 10.600 litara mlijeka godišnje. Za daljnji raspolod krava na Topoliku Belje će koristiti deset najboljih bikova na svijetu.

Osim proizvodne staje, na farmi je staja za suhostaj površine 600 četvornih metara koja je namijenjena kravama u pripremi za teljenje. Ležišta u štali su izrađena po sistemu kosih ploča što omogućava sklizanje stajnjaka u blatni hodnik koji čisti tzv. skreper, automatski čistač. Ova farma opremljena je i zatvorenim sustavom odvodnje oborinskih voda s taložnicom i predpumpnom stanicom, a snabdijevanje farme vodom riješeno je kroz pogon za preradu vode sa samostojećim vodotornjem kapaciteta 100 prostornih metara.

Sustav izgnojavanja je mehaniziran i vremenski programiran, a kapaciteti spremnika gnojovke omogućuju pohranu gnojovke minimum devet mjeseci. Osim staje, impresivan je i vanjski dio farme u kojem su smješteni vertikalni i horizontalni silosi te tuneli za sijeno i slamu. U vertikalnim silosima skladišti se koncentrat koji se kompjutorski dozira u robote i hranilice, dok se u šest horizontalnih silosa, od kojih je svaki zapremine 1.500 prostornih metara skladišta voluminozna hrana.
Lovro FILIPOVIĆ
Snimci: Damir RUKOVANJSKI