Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koke nesilice
  • 06.08.2017. 10:30

Faktori za kvalitetniju proizvodnju jaja

Koliko će jaje biti krupno, ovisi o sadržaju bjelančevina u obroku koka nesilica. Sljedeći faktori su osvjetljenost, kao i temperatura u peradarniku.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr
  • 2.961
  • 232
  • 0

Neujednačenost u krupnoći i kvaliteti proizvedenih jaja, problem je za mnoge koji imaju koke nesilice. Mnogi vjeruju da je to prirodna pojava ili odlika rase. Ipak, na ovu situaciju se može utjecati.

Koliko će jaje biti krupno, ovisi o sadržaju bjelančevina u obroku koka nesilica. Sljedeći faktori su osvjetljenost, kao i temperatura u peradarniku.

Pravilno doziranje proteina

Ukoliko se bjelančevine pravilno doziraju, kokoši bolje iskorištavaju hranu. Ako to nije slučaj, dolazi do manje prehrane i do smanjenja jajne mase.

"Količinom sirovog proteina od 14 do 20 grama u dnevnim obrocima, nesilice postžu pozitivan učinak u boljoj iskorištenosti hraniva, postiže se veća nosivost i krupnoća jaja", kaže dipl.ing.pol. Predrag Janković.

Temperatura i osvjetljenost peradarnika

Dužina osvjetljenja za koke nesilice trebala bi biti od 12 do 14 sati dnevno. Tijekom faze nosivosti ovo bi trebalo mijenjati, tako da na početku osvjetljenost bude kraća, a potom se postepeno produžava.

Optimalna temperatura kreće se u rasponu od 10 do 20 stupnjeva. Maksimalna nosivost postiže se pri temperaturama između 13 i 16 stupnjevai. Za maksimalnu krupnoću jaja potrebna je temperatura od oko 10 stupnjeva. Nesilica će najbolje jesti kada je temperatura u peradarniku između 18 do 19 stupnjeva.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.