Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • European Milk Board
  • 02.02.2016. 07:35

Europski mljekari dobili i Papinu podršku

Zasjedanju i posjeti svetom Ocu prisustvovalo je i sedam članova Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

  • 366
  • 58
  • 0

Veliki problemi u proizvodnji mlijeka bili su tema sastanka svih europskih mljekara koji su na ovaj način ponovno skrenuli pažnju na ogromne probleme u tom sektoru.

Ne samo u sektoru, već i u situaciji kojoj su se našle obitelji koje se bave mliječnom proizvodnjom. Savez mljekara Europe sastao se prošli tjedan u Rimu na kojem je prisustvovalo i sedam predstavnika hrvatskog saveza mljekara predvođenih predsjednikom Davorom Blažićem.

Hrvatski mljekari vratili se iz Rima sa zasjedanja Europskog saveza mljekara!

Po povratku nas je izvijestio kako je veliki problem osipanje članstva uslijed velikog broja farmera koji su odustali od te proizvodnje. Podsjećamo da su uzgajivači mliječnih goveda Europe, uključujući i naše iz Hrvatske, održali nekoliko prosvjeda diljem Europe. Dva puta su čak bili i u Bruxellesu pred Europskim parlamentom.

Blagoslov za spas milijuna članova mljekarskih obitelji

Kako je istaknuo Blažić na sastanku EMB, kako se zove europski savez mljekara, svi ti prosvjedi dali su malo rezultata i zaključeno je da se borba nastavlja i s naglaskom na traženje novih rješenja. Članovi saveza mljekara bili su primljeni i kod svetog Oca Pape Franje da im usliši molitve u godini milosrđa za spas milijuna članova obitelji koje proizvode mlijeko.

Bili su prisutni proizvođači mlijeka iz cijele Europe, od Francuske do Litve, ističe Romuald Schaber, predsjednik EMB koji je istaknuo i kako Papin blagoslov mnogo znači za njih, njihove obitelji i borbu za bolji status proizvođača mlijeka i rješavanje problema u tom sektoru.

European milk board predstavlja 100 tisuća mljekara

Cijene mlijeka u Europi su pale za 30 do 40%, a u mnogim zemljama cijena je pala čak na 25 centi po litri, dok su troškovi proizvodnje viši od 40 centi. Politika EU uništava seljačke mliječne farme u Europi, a posebice u zemljama u razvoju, rekao je u priopćenju EMB-a Sieta van Keimpema, dopredsjednik EMB-a.

EMB, European milk board inače je krovna organizacija 20 europskih asocijacija proizvođača mlijeka kojega je član i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Predstavlja približno 100 tisuća proizvođača mlijeka


Tagovi

EMB Milk Mlijeko Davor Blažić Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka Bruxelles Papa Franjo Sieta van Keimpema


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo