Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba preživača
  • 28.02.2022. 07:30

EU odobrila prvi aditiv za smanjenje metana kod mliječnih krava

Ovo je prvi put da se na tržištu EU odobrio ovakav dodatak stočnoj hrani.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 216
  • 65
  • 0

Države članice Europske unije su odobrile stavljanje u promet inovativnog aditiva, dodatka stočnoj hrani, za muzne krave koji smanjuje emisiju metana.

Bovaer, aditiv za stočnu hranu kojega je razvila nizozemska tvrtka DSM, odobrio je 23. veljače Stalni odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (scoPAFF), a koji okuplja predstavnike zemalja članica EU27, navodi Euroactiv

Prvi aditiv takve namjene

Emisija plinova iz preživača, kao što su mliječna i tovna grla, smatra se najznačajnijim izvorom metana u smislu utjecaja ljudskih aktivnosti.

"Smanjenje emisije metana u poljoprivredi ključno je u našoj borbi protiv klimatskih promjena i današnje odobrenje je konkretan primjer onoga što možemo postići novim poljoprivrednim inovacijama", komentirala je najavu odobrenja povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides.

Ovo je prvi put da će se nakon upisa u registar EU ovakav aditiv za stočnu hranu plasirati na tržište što otvara put transformaciji tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda. To bi mogao biti korak ka održivoj proizvodnji mlijeka koji farmerima, mljekarskoj industriji i trgovcima na malo daje pouzdan i siguran proizvod koji smanjuje ugljični otisak mljekarske proizvodnje.

Smanjuje emisiju metana do 30 posto

Cilj ovog dodatka hrani je suzbijanje djelovanja enzima koji pokreće stvaranje metana u buragu krave. Prema DSM-u, on smanjuje emisiju tog plina u crijevima za približno 30 posto za mliječne krave i čak 90 posto za tovna grla.

Metan je staklenički plin (GHG) koji ima veću moć hvatanja topline od ugljičnog dioksida, zadržavajući 84 puta više topline tijekom 20 godina.

Bovaer bi trebao doprinijeti ozelenjavanju poljoprivrede EU i ciljevima Strategije Farm to Fork. Kako je navedeno u potvrdi odobrenja Europske komisije, on je siguran za upotrebu bez utjecaja na kvalitetu mliječnih proizvoda i prvi je takve vrste koji je dostupan unutar EU. Proizvod je već dobio regulatorno zeleno svjetlo brazilskih i kineskih vlasti.

Znanstvena procjena, koju je zatražila Komisija, zaključila je da je aditiv učinkovit u smanjenju emisije metana kod mliječnih krava pod predloženim uvjetima upotrebe, kao i za ostale preživače koji se koriste za proizvodnju i reprodukciju mlijeka.


Tagovi

Stočna hrana Bovaer Aditiv Emisija metana Mliječne krave Tovna junad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li u kojem bh. kraju su od "sirotinjskog jela" napravili gastronomski specijalitet? Nazivaju ga i Bogom danim za koze. Odakle god došli možete jesti "U matere". Uskoro reportaža #12bisera 🥬🥗🤗