Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 19.07.2016. 12:00

EU financira mljekare - Hrvatskoj 1,5 milijuna eura!

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Phil Hogan predstavio paket mjera pomoći najugroženijim sektorima

  • 3.274
  • 171
  • 0

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Phil Hogan predstavio je na jučerašnjem Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu paket mjera pomoći najugroženijim sektorima.

Paket podrazumijeva 500 milijuna eura pomoći od kojih se 350 milijuna odnosi na nama najvažniju mjeru pomoći sektoru stočarstva, odnosno proizvodnje mlijeka, koju je ministar prof. dr. sc. Davor Romić tražio na prijašnjim sastancima Vijeća.

1,5 milijuna eura Hrvatskoj

Komisija je unutar te mjere ponudila ukupno 350 milijuna eura od čega je za Hrvatsku predviđeno 1,5 milijuna eura uz mogućnost sufinanciranja iz nacionalnog proračuna u jednakom iznosu.

Ministar Davor Romić pozdravio je volju Komisije da financijski potpomogne najugroženije sektore i naglasio da je izuzetno bitno da se taj novac može podijeliti prema pravičnim kriterijima koji bi zadovoljili sve naše proizvođače. Kriteriji dodjele još nisu poznati, no ministar Romić vjeruje da će raspodjela dodijeljenih sredstava biti primjerena nacionalnim potrebama i primjenjiva u praksi.

Cilja se na smanjenje proizvodnje mlijeka

Od 500 milijuna eura pomoći, 150 milijuna se odnosi na dobrovoljno smanjenje proizvodnje mlijeka. "Ista mjera nije primjenjiva na prilike u domaćoj proizvodnji mlijeka i na to smo više puta ukazivali na sastancima Vijeća, no nadamo se da će njezina primjena u državama članicama koje su imale najveći rast proizvodnje mlijeka u periodu od ukidanja proizvodnih kvota i čije je povećanje proizvodnje posljedično dovelo do pada otkupne cijene mlijeka u cijeloj EU, imati pozitivne učinke na otkupnu cijenu mlijeka domaćih proizvođača", najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Phil Hogan Proizvodnja mlijeka Mjera pomoći


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.