Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Francuskoj
  • 24.07.2019. 16:30
  • Vogezi, Francuska

Ekstremne vrućine: Da bi nahranili stoku moraju kositi skijašku stazu

Visoke temperature imaju veliki utjecaj i na stočarstvo pa se francuski stočari bore s nedostatkom hrane za svoju stoku. Naime, u planinskom masivu Vogezi na istoku Francuske, stočari su primorani kositi travu sa ski staze.

Foto: WikimediaCommons/Eponimm
  • 513
  • 37
  • 0

Ekstremne vrućine i drugi ovogodišnji toplinski val koji je zahvatio zapadnu Europu, ponovo je najviše do izražaja došao u Francuskoj. Prije samo dvadesetak dana, ogromna je šteta načinjena u vinogradima na jugu Francuske gdje je još uvijek zeleno grožđe na vinovoj lozi izgledalo kao da je spaljeno pomoću bacača plamena. 

Toplinski val spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

Toplinski val koji nas prži ovih dana ponovo je najjači u Francuskoj, ali i Španjolskoj te Portugalu. Naime, jučer je u francuskom Bordeauxu izmjereno 41,2°C

Sušom pogođeni četvrtu godinu zaredom

Ovako visoke temperature, naravno, imaju veliki utjecaj i na stočarstvo pa se francuski stočari bore s nedostatkom hrane za svoju stoku. Naime, u planinskom masivu Vogezi na istoku Francuske, stočari su primorani kositi travu sa ski staze. 

Stočar Florent Campello, čije krave pasmine Vosgienne, inače obitavaju na 1.200 metara nadmorske visine, zabrinut je zbog vrlo neizvjesne budućnosti, kada su u pitanju ovakve vremenske neprilike, piše Le Point

"Prošlo je sto godina od kako postoji ovo skijalište i nikada ga nismo kosili", kaže Campello koji s kolegama od ponedjeljka kosi travu na skijaškoj stazi La Bresse-Hohneck, kako bi nahranio stoku.

Inače trava na toj stazi uvene u jesen, prije početka skijaške sezone, no ove će se godine koristiti za hranidbu stoke u dijelu Francuske koja je sušom pogođena već četvrtu godinu zaredom. 

Holstein krave zbog suše daju manje mlijeka 

Krave koje ondje uzgajaju provode do pet mjeseci na grebenu između Alzacije i Lorene, a ostatak godine u dolini Munster, hrane se samo travom, a ne kukuruzom poput mnogi drugih nizinskih krava. 

Prije deset godina, 185 hektara je bilo dovoljno za hranidbu njegovih 120 grla stoke, a danas, ista površina ne proizvodi dovoljno hrane za upola manje stado. 

Pasmina holstein koja je najrasprostranjenija u Francuskoj, najviše pati zbog ovih vrućina zbog čega je proizvodnja mlijeka kod ove pasmine smanjena do 60% dok je pasmina Vosgienne puno izdržljivija i na sušna razdoblja pa se razmišlja o križanju

Zbog ovako velikih šteta u poljoprivredi, Francuska će uputiti zahtjev Europskoj komisiji za isplatu 1 milijarde eura za pomoć poljoprivrednicima, piše BBC


Tagovi

Suša u Francuskoj Nedostatak hrane Uzgoj krava Vosgienne Vogezi Flerent Campello Toplinski val


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?