Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.02.2009.

Ekskluzivno bikovsko sjeme

S PRAVIM BIKOVSKIM SJEMENOM DO RADA NA NOGAMA

  • 1.628
  • 72
  • 0

Bikovsko sjeme je drugi najvažniji faktor kod uspješne proizvodnje u mliječnom govedarstvu. Krava junica je podloga za kvalitetno ili nekvalitetno tele. Ako je osjemenjujete sjemenom koje ima loše performanse, onda potencijalno stvarate i lošu genetiku. Sjeme se mora rabiti po pravilima struke. To znači da vi morate vrlo dobro razmišljati na "koju ćete kravu staviti kojeg bika", kaže direktorica Vigensa Elvira Sterle.

Tvrtka Vigens d.o.o. postat će ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku svjetskog lidera u plasmanu bikovskog sjemena, kanadskog Semexa. Semex je u Hrvatskoj već nekoliko godina bezuspješno tražio partnera, da bi ga na kraju pronašao u Vigensu. Radi se o jednoj specifičnoj tvrtki kojoj nije u interesu količina prodanog proizvoda, nego kvaliteta ostvarenih rezultata, a na Vigens su se odlučili zbog njihova reprezentativnog stada kao i kvalitetnog menadžmenta stada. Prije početka suradnje stvoreni su zakonski okviri za nju, odnosno Uprava za veterinarstvo i Ministarstvo poljoprivrede ustrojili su kriterije po kojima se može biti uvoznik i distributer sjemena.


Strategija na dugi rok


- Bikovsko sjeme je drugi najvažniji faktor kod uspješne proizvodnje u mliječnom govedarstvu. Krava junica je podloga za kvalitetno ili nekvalitetno tele. Ako je osjemenjujete sjemenom koje ima loše performanse, onda potencijalno stvarate i lošu genetiku. Sjeme se mora rabiti po pravilima struke. To znači da vi morate vrlo dobro razmišljati na "koju ćete kravu staviti kojeg bika". Ovdje se, naravno, radi o umjetnom osjemenjivanju, kaže direktorica Vigensa Elvira Sterle.

Sterle dodaje da je do suradnje dovelo i poklapanje strategije obje tvrtke, odnosno nije im cilj eksploatiranje životinje u kratkom roku. Genetika pomlatka koji se stvara uvoznim sjemenom i životinjom koju imaju u Vigensu trebala bi davati jednu kontinuiranu i stabilnu proizvodnju na duži broj godina.

- Životinje koje se otele iz tog sjemena, ako se poklope ostali preduvjeti, trebale bi davati bolje rezultate jer ćemo pospješiti kvalitetu njihova zdravstvenog i kondicijskog stanja. Primjera radi, mi ćemo zahvaljujući tom sjemenu moći raditi na nogama. Normalna je stvar da u proizvodnji imate krave koje imaju slabe noge, što dovodi do padova, skliznuća i ostalih problema zbog kojih se gubi životinja. Ali ako imate bika za kojeg je analiza pokazala da njegovi potomci imaju snažne, ravne stražnje noge te uparivanjem dobre ženske životinje njegovim kvalitetnim sjemenom, dobije se pomladak koji će imati čvrste i jake noge, kaže Sterle.


Ekskluzivno bikovsko sjeme


Vigens sada mora odraditi dio priče koji se tiče samog prostora za čuvanje sjemena i njegove distribucije do krajnjeg korisnika. Zadatak budućeg direktora tog sektora bit će da stvara vezu između njih kao distributera i krajnjeg korisnika. Ekskluzivno bikovsko sjeme čija jedna doza košta i nekoliko tisuća kuna, neće biti dostupno svima koji to zažele, nego će se za njegovu kupnju trebati zadovoljiti određeni kriteriji. Takva pravila igre postavljaju Kanađani koji ne žele ugroziti svoj ugled koji su stvarali godinama. Time se štiti ime i ugled proizvoda, ali i sam kupac.

- Čovjeku nećete prodati sjeme koje je skuplje od prosječne cijene sjemena na hrvatskom tržištu ako on nema preduvjeta da od toga sjemena dobije neku korist. Nećete ga bespotrebno dovoditi u zabludu. Mi ćemo prodavati sjeme onim uzgajivačima kod kojih vidimo da imaju potencijal da im to sjeme posredno pomogne da sutra imaju više mlijeka. To su praktično konzultantske radnje koje će obavljati osoba od struke, odnosno veterinar. Vjerujem da će ova cijela stvar funkcionirati na hrvatskom tržištu, jer su hrvatski farmeri zainteresirani za kvalitetno sjeme, kaže za kraj Sterle.


KRAVE S POVIJESNIM BILTENOM


Vigensovo stado broji ukupno 1.200 životinja, uključujući i pomladak. Radi se o visoko profitabilnim mliječnim kravama pasmine holstein koje su uvezene iz Švedske.

- Kad kupujete životinju, morate gledati njene pretke tri koljena unazad, njihovo zdravstveno stanje, mliječnost, reprodukcijsko stanje. Kad smo mi uvozili životinje iz Švedske, svaka je došla sa svojim zdravstvenim i povijesnim biltenom. U tom biltenu imate sve njene performanse i performanse njenih roditelja, djedova i pradjedova. Na taj način vrši se izuzetno jaka selekcija. Šveđani su svojim sistematskim pristupom radu dobili životinje s nešto nižim performansama, međutim bolju durabilnost od, primjerice, onih iz Nizozemske, kaže direktorica Sterle.


UVOZNO MLIJEKO UPITNE KVALITETE


Proizvođači mlijeka u Hrvatskoj u zadnje vrijeme suočavaju se s padom otkupnih cijena mlijeka uzrokovanim uvozom jeftinog mlijeka.

- Ne mogu reći da je mlijeko iz uvoza slabije kvalitete, ali mogu reći da ne znam kakve je kvalitete. Ako zemlje iz kojih se uvozi mlijeko nemaju državni laboratorij za kontrolu mlijeka, proizvođači u tim državama mogu proizvesti i ponuditi jeftinije mlijeko jer puno manje ulažu u njegovu kvalitetu, odnosno klasu po kojoj se u hrvatskoj plaća mlijeko. Na resornom ministarstvu je da pronađe način kontrole uvezenog mlijeka koje u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Ukrajine, kaže Sterle.


VELIKA FARMA S VELIKIM REZULTATIMA


Farma Vigens lani je proizvela gotovo pet milijuna litara mlijeka. Laktacijsku godinu su završili na 8.100 litara mlijeka po kravi, što je odličan rezultat.

- Vrlo je teško imati ovaj rezultat na farmi na kojoj se muze 600 krava. Puno lakše je ostvariti velike rezultate na manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s manjim brojem krava, kaže Sterle.


MLIJEKO TREBA BRENDIRATI


Elvira Sterle predložila je na Svjetskom kongresu proizvođača mlijeka u Americi, koji je održan lani u rujnu, da se na globalnoj razini brendira mlijeko te je pozvana u Predsjednički klub koji će analizirati utjecaje globalnog tržišta na proizvodnju mlijeka i obratno.

- Kupac u trgovini može birati između premijum i standardne vode. Razliku između njih određuje njihov kemijski sastav. I kod mlijeka imate premijum i standardno mlijeko, ali to krajnji kupac ne vidi jer ono nije brendirano te se kupuje po masnoći. No, mljekare kod plaćanja mlijeka razlikuju mlijeko po klasi, ali u krajnjem ga proizvodu kao takvog ne nude kupcu, što onemogućuje da se i u otkupu napravi bitno veća razlika za, nazovimo to, premium mlijeko, kaže Sterle.

Piše: Ante Vidović


Izvori

Zadarski list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer