Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 24.02.2023. 15:00

EFSA podržava uzgoj brojlera i kokoši nesilica bez kaveza

Preporuke su dali na osnovi procjene sustava uzgoja. Održat će i javne online događaje u kojima će predstaviti rezultate.

Foto: Depositphoto/chayakorn.lot@gmail.com
  • 349
  • 57
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučila je izbjegavanje prakse sakaćenja, ograničavanja hrane i korištenja kaveza. Cilj je poboljšati dobrobit uzgajanih pilića brojlera i kokoši nesilica.

U to su uključeni savjeti o prostoru, naseljenosti životinja, osvjetljenju, prašini, buci, otpadu i strukturama kao što su povišene platforme.

Pripreme zakona

Procijenjeni su sustavi uzgoja koji se koriste u Europskoj uniji za brojlere i nesilice i identificirane opasnosti kojima su životinje izložene i povezane posljedice po njihovu dobrobit. Obavljene su dvije procjene koje pokrivaju proizvodni ciklus od uzgoja pilića do uzgoja brojlera i koka nesilica.

Mišljenje je zatražila Europska komisija u okviru svoje strategije "Od polja do stola" čime daju podršku reviziji zakonodavstva Europske unije o dobrobiti životinja. Zakonski prijedlog Komisije očekuje se u drugoj polovici 2023. godine.

Bolesti životinja: Komisija uskladila pravila o cijepljenju

EFSA je objavila znanstveno mišljenje o dobrobiti uzgojenih svinja i pet mišljenja o dobrobiti uzgajanih životinja tijekom transporta. Završava se rad na procjenama koje pokrivaju dobrobit teladi na farmama, muznih goveda, pataka, gusaka i prepelica.

Javno predstavljanje mišljenja

Online javni događaj na kome će biti predstavljeni nalazi mišljenja o brojlerima i nesilicama održat će se 28. ožujka, a registracija počinje 28. veljače.

Drugi događaj posvećen predstojećim mišljenjima o teladi, mliječnim kravama, patkama, guskama i prepelicama održat će se 23. svibnja 2023. godine.


Tagovi

EFSA Europska agencija za sigurnost hrane Dobrobit životinja Zabrana kaveza Brojleri Kokoši nesilice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.