Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje ovaca
  • 05.09.2018. 17:30

Dvostruki kumovi zaratili: Mirko Darku ubio dva psa, a sada otrovao i ovce?

Ovce su došle s ispaše i u vrlo kratkom vremenu uginule. Među njima je i ovan koji je u zadnje dvije godine zvijezda koprivničkog Renesansnog festivala. Darko i Mirjana Mazuh sumnjaju na susjeda i kuma Mirka Horvata.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 4.885
  • 299
  • 0

Sedam ovaca u vlasništvu Darka i Mirjane Mazuh iz Ladislava Sokolovačkog nedaleko od Križevaca skončale su otrovane u samo nekoliko minuta, a među njima i ovan koji je u zadnje dvije godine zvijezda koprivničkog Renesansnog festivala.

Strašna priča o trovanju životinja u mirnome i pitomom mjestu na brežuljcima Bilogore, pokazat će se, priča je o višegodišnjoj susjedskoj netrpeljivosti u kojoj su već stradala dva psa, a život poljoprivrednika pretvorio se u noćnu moru.

Ovce otrovane ureom 

"Nakon što smo se u ponedjeljak oko pola 12 vratili s ispaše, suprug je vidio kako nešto nije u redu s jednom ovcom. Došao je po mene i pozvao veterinara. Za nekoliko minuta došli smo ponovno u tor i već su tri ovce ležale. Pozvali smo i policiju. Kad su došli, sedam ovaca ležalo je mrtvo", ispričala je Mirjana za Podravski.hr.

Da je riječ o trovanju, nisu odmah posumnjali, no sve im je bilo jasno kada su u dvorištu pronašli tri hrpice umjetnog gnojiva uree koja je otrovna za životinje i nisu nepoznati slučajeva trovanja ovaca na pašnjacima koje je netko nepažljivo išao prihranjivati tim umjetnim gnojivom.

Mazuhovi su uvjereni kako im je ovce otrovao susjed s kojim su u svađi u zadnje tri godine. "Prije tri dana poslao nam je policiju da mu naše ovce rade štetu, a rekao je da bude 'rešil' i nas i ovce. Ne znam kakvu mu štetu ovce mogu napraviti", nema ni vrt niti cvijeće. Možda su mu popasle voćnjak u kojemu ima nekoliko stabala šljive, pitaju se Mazuhovi.  

Šteta procijenjena na 17.000 kuna

Veterinar je odmah po dolasku potvrdio kako se radi o trovanju, a policija je obavila razgovor s Mazuhovima, koji su djelatnicima iskazali svoje sumnje. Darko je podnio kaznenu prijavu, a štetu koju su doživjeli Mazuhovi procjenjuju na oko 17.000 kuna.

"Susjed nam je već više puta prijetio, rekao je da će ubiti svaku životinju koja izađe iz našeg dvorišta. Prije nekog vremena ustrijelio mi je dva psa, a prijetio je da će i mene. Tada mu je policija oduzela dvije puške, ali znam da ima još jednu. Mi smo, znate, skupa odrasli, a i dvostruki smo kumovi", povjerio se Darko.

Prijateljstvo je završilo prije tri godine i sada prijatelji od djetinstva više i ne razgovaraju. Mazuhovi kažu kako su već mnogo puta zvali policiju, ali da je naše pravosuđe sporo i neučinkovito te ih nije u stanju zaštiti. Žale se kako su im, osim dvaju pasa, već stradala i tri purana. Lani je otrovana i krava.

Pas krao hranu, a ovce izgrizle veš 

Njihov susjed Mirko Horvat ima sasvim drugačiju priču. Kaže kako je žrtva - on.  

"Jesam, ustrijelio sam im psa, i to zato jer je došao u moje dvorište krasti hranu mojima, ali ovce im nisam potrovao", tvrdi Horvat koji kaže kako njihove životinje dolaze na njegovo imanje i rade mu štetu. 

Priča da su njihove ovce neki dan bile pred kućom i, osim što su mu sve onečistile, izgrizle su mu veš koji se bio sušio. "Gde su one kaj našle i pojele, to ja ne znam. Bil sam si dobar s Darkom sve dok mu nije došla Mirjana, ona je tužila sve u svom selu, zgleda da tak hoće i tu. Danas su mi pretili da pazim kud bum hodal po noći, evo zval sam policiju, sad buju došli. Onda, ko tu koga? Ja njima ne delam baš nikakvu štetu", tvrdi Mirko zaključivši kako ga policija nije ispitala u vezi s trovanjem ovaca, za što Mazuhovi upiru prst u njega.

U policiji potvrđuju kako im je u ponedjeljak prijavljen slučaj trovanja ovaca u Ladislavu Sokolovačkom, kako su njihovi djelatnici izišli na teren te otpočeli kriminalističku, koja je i dalje u tijeku. 


Tagovi

Trovanje ovaca Kumovi Ubijen pas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]