Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Afrička svinjska kuga
 • 13.12.2023. 17:30

Dozvola za svinjokolje u zonama zaraze i ograničenja u četiri županije, ne i u slavonskim

Na snagu je stupila nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kojoj su se poveselili mnogi. Ali...

Foto: Martina Pavlović
 • 3.362
 • 213
 • 0

Nova je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge stupila na snagu danas, 13. prosinca, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako stoji u njoj, "u zonama ograničenja I, II i zaraženoj zoni (dio Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije gdje se bolest pojavila samo u divljih svinja), na objektu na kojem se drže svinje i koji udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima te ako se na objektu provodi nadziranje ASK i ako kliničkim pregledom provedenim od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije nisu utvrđene promjene zdravstvenog stanja životinja na objektu i onih namijenjenih klanju, dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe."

Tri slavonske županije i dalje bez dozvole

"Međutim, i dalje je na snazi zabrana klanja na području ograničenja u zonama zaštite i zonama nadziranja koje obuhvaćaju cijelo područje Vukovarko-srijemske i određena područja Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije", ističu u pojašnjenju. 

Hoće li kako je obećano, u ove tri županije 15. prosinca biti dozvoljeno klanje svinja na gospodarstvu - zbog čega je na koncu i okončan prosvjed poljoprivrednika, Ministarstvo ne navodi. 

Naredbom je, kažu, određena i obveza subjekata da kontinuirano dojavljuju brojno stanje svinja koje drže na objektima. Također, svi koji drže, a nisu dojavili brojno stanje od srpnja, dužni su to učiniti u roku od 10 dana odnosno do 23. prosinca.

Dužni prijavljivati svako uginuće, premještanje 

Dužni su i prijavljivati premještanje svinja i obvezno svaku promjenu brojnog stanja (uginuće, prasenje, klanje na vlastitom objektu i dr.).

"Dojava se radi samostalnim unosom u VetIs aplikaciju, putem ovlaštene veterinarske organizacije ili putem djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u roku od 3 dana od nastale promjene", ističu. 

Kategorizacija odlazi u povijest, Hrvatska dobiva tipske objekte za uzgoj svinja

Ujedno, na objektima na kojima se drži 5 i više rasplodnih ili više od 50 svinja ukupno, uz minimalne biosigurnosne mjere moraju imati plan koji mora obuhvaćati barem:

 • određivanje "čistih“ i "prljavih“ područja za osoblje ovisno o tipu objekta
 • određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objekt
 • postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu
 • pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje
 • ciljani periodični program informiranja osoblja objekta
 • određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu
 • postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi
 • interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera

Zone ograničenja dostupne su ovdje


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinjokolja Naredba Dozvola klanja Zone ograničenja Zaražene zone Zabrana klanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert.  Eksperimenti n...

Više [+]