Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sve za ljepotu
  • 12.12.2022. 07:30

Dotjerana, pufnasta goveda postižu bolju cijenu?

Za potrebe izložbi krave i bikovi se podvrgavaju tretmanima uljepšavanja kako bi postigli što bolju cijenu.

Foto: Facebook/Mitchel Fuss
  • 600
  • 69
  • 0

Za potrebe nastupa na raznim izložbama pojedini vlasnici svoja goveda podvrgavaju tretmanima uljepšavanja koja im daju pufnast izgled pa su tako u svijetu sve popularnije - fluffy cow. Krajnji cilj je da se životinje što bolje prodaju. Dakle, ne radi se o posebnoj pasmini već se životinje peru, šišaju i sređuju.

Kako se radi o grlima vrhunske genetike koja će se koristiti za rasplod, sve se ovo čini kako bi postigla što bolju cijenu.

Poseban tretman uljepšavanja

Prije izložbe krave i bikovi se peru specijalnim šamponima, a zatim suše fenom. Potom je na redu češljanje za koje postoji sedam različitih češljeva. Kako bi se uklonio višak vode, koristi se posebna rotirajuća četka Roto Fluffer, razne mašinice za šišanje, ventilatori koji održavaju protok zraka kroz krzno tijekom tretmana.

Posebni češljevi za uljepšavanje goveda

Boljem izgledu doprinose razni losioni, kreme, pjene, lakovi, ulja za njegovanje dlake. Ulja doprinose sjaju, a lak da ostanu u pufnastom obliku.

Da bi vrat izgledao što bolje, upotrebljava se neoprenska obloga, posebni losioni. To omogućaju zatezanje kože i krave dobivaju vitkiji vrat što doprinosi boljem pokazivanju grla na izložbi i isticanju osobina ženki. One tada nemaju vrat koji podsjeća na bikovski.

Cijeli tretman traje oko 2 sata, ali tome predstoje mjeseci brige na farmi. Mitchel Fuss iz Marameka u Oklahomi, SAD, je jedan od uzgajivača čija se goveda dotjeru. Bikovi koji su prošli kroz  uljepšavanje prodaju se po cijeni iznad 75.000 dolara.

Kako izgledaju različite pasmine ovako uređene, pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Goveda Fluffy bovine Izložba goveda Fluffy cow Pufnasta goveda Cijena goveda Uljepšavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)