Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croatiastočar
  • 15.04.2016. 11:30

Dosta je dampinga sireva na naše tržište!

Croatiastočar traži zaštitu tržišta zbog dampinga polutvrdih sireva!

Foto: Axente Vlad/bigstockphoto.com
  • 597
  • 30
  • 0

Gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar traži od nadležnih ministarstava aktiviranje članka 37. ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju (EU) kako bi se zaštitio mliječni sektor, koji trpi štete zbog prekomjernog uvoza polutvrdih sireva i dampinških cijena.

U Članku 37. Pristupnog ugovora s EU stoji da u prve tri godine članstva, država koja ima probleme u određenim sektorima, može pokrenuti mjere zaštite svoga tržišta.

Hrvatska ima mogućnost zaštititi svoje tržište

Kulminacija problema u mliječnom sektoru bila je prošla 2015. godina, a i dalje opad broj proizvođača mlijeka pa je tako dostatnost proizvodnje mlijeka pala na rekordno nisku razinu od svega 59%. Istodobno, prateća industrija na tržištu Hrvatske suočena je s enormno visokim rastom intra uvoza gotovo u svim grupama mliječnih proizvoda, navode iz Croatiastočara.

Ističu da je, kada su u pitanju mliječni proizvodi te intra uvoz, najsloženija situacija u grupi polutvrdih i tvrdih sireva. "Po prvi puta ukupni uvoz ovih vrsta sireva u prošloj godini za 6% nadilazi domaću proizvodnju", navode iz Croatiastočara.

98% ukupnog uvoza sireva otpada na EU uvoz

Od ukupnog uvoza polutvrdih i tvrdih sireva u količini od 17.183 tona, na intra uvoz (trgovinska razmjena između zemalja EU) otpada gotovo 98%, u količini od 16.778 tona. Dvije vrste sireva, Gauda i Edamer, čine 70% ukupno uvezenih količina polutvrdih i tvrdih sireva.

Intra uvoz Gaude u 2015. je, prema carinskoj statistici Državnog zavoda za statistiku, iznosio 9.393 tona, što je povećanje za 147% u odnosu na uvoz iz 2012.

Ukupni intra uvoz Edamera je iznosio 2.642 tona, što je povećanje za 261%. "Uz enormni indeks rasta intra uvoza iz nekih zemalja, na tržište Hrvatske plasiraju se sirevi s neobjašnjivo niskom cijenom. Gotovo sa sigurnošću se može procijeniti da se radi o dampingu", ističu iz Croatiastočara.

Kome pogoduje uvoz?

Napominju i kako je uvozna cijena Edamera iz Nizozemske u prošloj godini bila svega 1,53 eura po kilogramu, a Gaude 1,97 eura. Poznato je da je za proizvodnju ovih vrsta sireva potrebno oko 9 do 10 kilograma mlijeka, a prosječna otkupna cijena mlijeka u Nizozemskoj u 2015. je bila 0,31 eura po kilogramu, kažu u Croatiastočaru.

Navode i kako je od 2015. prosječna tržna cijena Edamera na intra tržištu bila 2,64 eura po kilogramu, a nizozemska cijena Edamera bila je 2,20 eura po kilogramu ili 44% viša nego u Hrvatskoj.

Prosječna tržišna cijena Gaude na intra tržištu prošle godine iznosila je 3,10 eura po kilogramu, a nizozemska Gauda na intra tržištu bila je 2,40 eura po kilogramu ili 22% veća od cijene nizozemske Gaude u Hrvatskoj.

Pad cijena sireva domaće mliječne industrije

"Eskalirajući uvoz sireva na hrvatsko tržište rezultirao je i padom neto prodajnih cijena sireva domaće mliječne industrije, koje su u prošloj godini bile u prosjeku između 15 i 20% niže u odnosu na 2012., iako je otkupna cijena mlijeka bila na razini cijene iz 2012.

Deflacija neto prodajnih te maloprodajnih cijena svih grupa mliječnih proizvoda na tržištu Hrvatske kontinuirano traje od sredine 2013., ističu iz Croatiastočara napominjući da se situacija na tržištu sireva u Hrvatskoj dodatno zaoštrava u prvim mjesecima ove godine pa su neto prodajne cijene nekih vrsta sireva i do 30% manje u odnosu na prethodna razdoblja.

"Zbog navedenog smatramo da postoji niz opravdanih argumenata za aktiviranje članka 37. Ugovora između Hrvatske i EU zbog prekomjernog intra uvoza sireva Gaude i Edamera", ističu iz Croatiastočara.

Opravdano ativiranje članka 37.

Podsjećaju i da je Saborski Odbor za poljoprivredu sa sjednice u ožujku također pozvao na mogućnost aktiviranja članka 37., zbog ozbiljnih poremećaja i neravnoteža u mliječnom sektoru.

"Očekujemo sinergiju potrebnih aktivnosti od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva poljoprivrede kao i predstavnika proizvođača polutvrdih sireva na izradi zahtjeva prema Europskoj komisiji za primjenu članka 37. navedenog Ugovora", navodi se u dopisu Croatiastočara.

Foto: Axente Vlad/bigstockphoto.com


Tagovi

Croatiastočar Mliječni sektor Zaštita tržišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."