Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dostava podataka
  • 07.12.2021. 10:30

Donesen Pravilnik o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda

Obvezu dostave podataka o količinama mlijeka imaju prvi otkupljivači i proizvođači mlijeka.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 927
  • 162
  • 2

Donesen je Pravilnik o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Kako navode, obvezu dostave podataka o količinama sirovog kravljeg mlijeka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda imaju prvi otkupljivači i proizvođači mlijeka.

Prvi otkupljivač je obveznik dostave Agenciji za plaćanja mjesečnog izvješća koje sadrži točan podatak o ukupnim količinama kravljeg mlijeka iz konvencionalne i ekološke proizvodnje koje su mu isporučene od proizvođača mlijeka iz područja Europske unije u prethodnom mjesecu, pojašnjavaju iz APPRRR-a.

Upisivanje podataka o ukupnim količinama provodi se putem aplikacije na mrežnoj stranici, a dostava izvještaja o ukupnim količinama mlijeka koje su prvom otkupljivaču isporučene od proizvođača poštom na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb.

Između ostalog, u pravilniku stoji da je proizvođač koji proizvodi i prodaje mlijeko i/ili mliječne proizvode i upisan je u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani od strane nadležnog tijela u odgovarajući Upisnik, obveznik dostave izvješća o ukupnim količinama mlijeka koje je izravno prodao i/ili su upotrijebljene za proizvodnju mliječnih proizvoda.

Nadalje, prvi otkupljivač i proizvođači dužni su voditi evidenciju o količinama mlijeka i čuvati pripadajuću dokumentaciju najmanje pet godina od završetka godine u kojoj je nastala.

Pravilnik u cijelosti pronađite ovdje.

APPRRR upozorava da provodi kontrolu svake godine na uzorku najmanje pet posto obveznika, utvrđenom na temelju analize rizika i slučajnim odabirom. Ona obuhvaća: pravovremenost, ispravnost i potpunost dostavljenih podataka, kao i udio u reprezentativnosti primljenih podataka te  kontrole provedene u prethodnim godinama i primjenu drugih kriterija koji se mogu odrediti naknadno, ako se prema prikupljenim podacima ili iskustvu iz obavljenih kontrola utvrdi da postoje objektivni razlozi za izmjenu ili dopunu kriterija.


Tagovi

APPRRR Pravilnik Mlijeko Mliječni proizvodi Prvi otkupljivači Proizvođači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.