Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najskuplja krava
  • 17.08.2022. 18:00

Doc je najskuplja muzna krava na svijetu: Za koliko je prodana?

Genetski je posebna iz više razloga, a njezino potomstvo ima rezultate visoko iznad prosjeka njezinih roditelja

Foto: Vimeo/PrintScreen
  • 11.494
  • 696
  • 0

Službeno ime velike i prekrasne krave Holstein pasmine glasi S-S-I Doc Have Not 8784-ET, a ovoga je lipnja na dražbi u SAD-u prodana za 1,925 milijuna američkih dolara (1,880 mil. eura). Cijena je srušila prethodni rekord u SAD-u, a kako piše DairyGlobal, može se zaključiti i u čitavom svijetu. 

Uglavnom je crne boje dlake, ima ogromno vime, a uzgajivači ističu da blista od zdravlja. Ona je jedna od 6 holstein ženki koje su u posljednjih nekoliko desetljeća prodane za više od milijun američkih dolara. Njih četiri su i dalje produktivne, otkrio je  Kevin Jorgensen, viši analitičar za ovu pasminu u američkoj genetičkoj tvrtki Select Sires, koja je vlasnik Docova prvog muškog podmlatka. 

Doc će imati gotovo pet godina, a danas ima više vlasnika. Jedan od njih je Tom Kugler iz AOT Genetics koji je uzgojio njezinu majku. 

Zanimljivo je da gledajući u njezinu genetiku, podrijetlo joj seže unazad 10 generacija što je oko 30 godina, do krave koja se prema mnogima svrstava među nekolicinu najboljih među ovom pasminom. 

Genetski, posebna je iz više razloga. Njezin trenutni indeks ukupne genomske učinkovitosti (Genomic Total Performance Index - GTPI) koji se ažurira svaka tri mjeseca, iznosi 2742. On nije toliko rijedak, ali jest kod krave ove dobi. Za usporedbu, najbolji Holstein bik na svijetu ima GTPI od preko 3200. No, Doc je otelila 3 ženska potomka s GTPI od preko 3035.

"To znači da ima ono što se zove visoka genetska prenosivost", objašnjava Jorgensen. "Njezino potomstvo ima rezultate visoko iznad prosjeka njezinih roditelja. Na temelju onoga što vidimo i s njezinim podmlatkom, prenosi ih i u području proizvodnje i fenotipa", zaključuje. 

Ova će krava zasigurno imati velik utjecaj na proizvodnju mlijeka diljem svijeta. 

Kako izgleda Doc u svom prirodnom okruženju, pogledajte u videu: 

S-S-I DOC HAVE NOT 8784.mp4 from Cattle Club on Vimeo.


Tagovi

Najskuplja krava Doc Kevin Jorgensen Genetika Holstein pasmina Tom Kugler GTPI


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.