Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leženje pilića
  • 08.08.2019. 07:30

Dobar pijetao - dobro jato

U posljednje vrijeme na tržištu su cijenjeni meso i jaja koji potječu iz malih jata kokoši, koja se slobodno kreću po dvorištima ili u velikim žičanim kavezima (volijerama). Veliku ulogu u formiranju kvalitetnog dvorišnog jata ima pijetao, posebice pri leženju pilića i očuvanju genetskih karakteristika određene pasmine.

Foto: Bigstockphoto/nimnull
  • 3.083
  • 99
  • 0

Već desetljećima u takozvanom industrijskom načinu uzgoja peradi dominiraju mnogi hibridi selekcionirani tako da jedni daju dosta jaja uz minimalnu potrošnju hrane i kavezni sustav uzgoja, a drugi dosta mesa uz brzi prirast.

Iako ovakav način uzgoja donosi veću zaradu, peradari se ponovo vraćaju čistim pasminama. Svoja jata uzgajaju u manjim peradarnicima i uz slobodno kretanje u volijerama i dvorištima. Prednosti ovakvog uzgoja su i te što uzgajivač može sam proizvesti piliće, bilo da jaja stavlja pod kvočku, bilo u manji inkubator. Uspjeh u izvođenju pilića neće izostati ako su jaja za nasad oplođena i ako je manipulacija s jajima pravilna.

Uloga pijetla u rasplodnom jatu

Poznata je činjenica u genetici da pijetao diktira kvalitetu rasplodnog jata. Uzgajivači posvećuju veliku pažnju pri odabiru pijetla - rasplodnjaka. Po savjetu višedesetljetnog uzgajivača čisto pasminske ukrasne peradi Danila Brkića, za rasplod se ostavljaju pijetlovi s prosječnom tjelesnom težinom, a krupniji i lakši se škartiraju. Po njegovom iskustvu, treba odabrati pijetlove s velikom krijestom, sjajnom bojom perja i velikim i kompaktnim repom. Inače, najbolja oplodnja se postiže kada u jatu na jednog pijetla dolazi 8 do 10 koka.

Oplođena jaja uvjetovana zdravljem rasplodnog jata

Pored bolesti općeg karaktera koje svakako utječu na oplodnju jata, postoje i specifične koje napadaju spolne organe, njih oštećuju pa se prenose preko jaja. "Takva bolest je tifus peradi. Ovo oboljenje smanjuje oplodnju, izaziva uginuće embrija u toku razvoja ili izvođenja nevitalnih pilića koji uginu poslije nekoliko dana. Zbog toga se preporučuje da se obavi dijagnostičko ispitivanje na tifus rasplodnih jata u vrijeme početka nosivosti," objašnjava veterinar Petar Pavković.

Na oplođenost jata utječu još: starost i zdravstvena kondicija, kvaliteta hrane, utjecaj mikotoksina, godišnje doba, osvijetljenost dana...

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja?

Pravilno sakupljanje i čuvanje jaja

Da bi se prikupila kvalitetna jaja za nasad mora se postaviti dovoljan broj gnijezda na broj nesilica. U prostrana gnijezda se stavlja čista slamnata prostirka bez plijesni, a iz gnijezda se redovno uklanjaju razbijena jaja i izmet.

Jaja se sakupljaju što češće, naročito za vrijeme toplih dana i mrazeva. Sakupljena jaja se stavljaju u uloške koje dotad nisu korištene i čuvaju se do stavljanja u inkubator na temperaturi od 10-12 stupnjeva, s vlažnošću zraka od 70 - 80%. Prljava jaja se sakupljaju odvojeno, a zatim se peru i dezinficiraju.

Prilikom odabiranja jaja za nasad, prednost imaju ona koja imaju pravilan jajasti oblik s jasno izraženim jednim zatupastim i drugim konusnim dijelom. Suviše sitna i krupna jaja se ne ostavljaju za nasad. Smatra se da je najpoželjnija prosječna težina od 56 do 65 grama. Ljuska jaja mora biti normalne debljine, glatka, cijela i čista. Uspjeh leženja ovisi i od starosti jaja koja se nasađuju. Preporučuje se upotreba jaja za nasad u starosti od tri do osam dana.

Narodna vjerovanja o pijetlu

O pijetlu postoje mnoge legende i vjerovanja. Tako je rasprostranjeno vjerovanje da pijetao donosi sreću i napredak, pa je o tome ostala ona narodna: "Gdje pijetao ne pjeva, nema ni ljudi"! Iz toga je opet izvedena i uloga pijetla kao zaštitnika prilikom useljavanja u kuću i zato se prvo unosio pijetao u kuću da bi ukućani bili budni i veseli kao pijetao, a pijetao se klao na temelju nove kuće.

Postoji i vjerovanje da je pijetao vidovita ptica, da može prognozirati vrijeme, dolazak gostiju, putovanje, smrt, a u svadbenim običajima i agrarnim ritualima, pijetao je tu da osigura plodnost. Postoji uvjerenje da je pjevanje pijetla božanskog porijekla, a u poganskim vremenima postojalo je vjerovanje da na nebu živi bijeli pijetao, kralj svih pijetlova, i kad on zapjeva njegovi podanici na zemlji moraju mu se odazvati.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Uzgoj peradi Peradarstvo Pijetao Kvočka Pilići


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.