Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji konji
  • 22.04.2019. 10:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Divlji konji jedu kupus, pšenicu, lome žicu, krče stupove

U trebinjskom kraju njivama i vrtovima hara 70 divljih konja. Navodno je, tvrde ondje, riječ o konjima iz sela dubrovačkog zaljeva koja su za vrijeme Domovinskog rata bila napuštena. 

Foto: Pixabay/ii7017
  • 1.027
  • 128
  • 0

Već godinu dana divlji konji, njih čak 70, u više grupa prave probleme poljoprivrednicima u okolici Trebinja u susjednoj BiH, a koji, kako tamo tvrde, navodno potječu iz sela dubrovačkog zaljeva koja su za vrijeme Domovinskog rata bila napuštena. 

"Ne možeš im prići na 200 metara, to je divlje, preskače, gore nego srna. To je čudo. Mi smo ograđivali, naprave dar mar, žicu lome, stupove krče. To je sve više i više", ogorčen je Risto Prtilo iz sela Gomiljani koji smatra da ovi konji potječu iz domaćinstava koja su bila u selima dubrovačkog zaleđa, a koja su za vrijeme rata napuštena te da su se do sada krda znatno povećala.

Risto Prtilo sa sedmeročlanom obitelji živi od poljoprivrede pa mu je svaka šteta koju divlji konji naprave noću u njivi, ne samo njemu, nego kako kaže, i njegovim susjedima značajna. 

"Nije to samo jedno selo, ima deset sela. Nije to jedan dunum, dva dunama to su hektari i hektari. Ima preko 70 konja svake godine više i više, svugdje smo se obraćali. Kažu riješit će slučaj, ali to se ne može lako riješiti. Nemoguća misija. Ogromna je šteta, prvo kod mene, kod susjeda. Pšenica, kupus, veliki su novci uloženi u to. Moja sedmočlana obitelj od toga živi, to je dar mar", priča Risto Prtilo za RTV BN.  

O kolikom problemu je riječ, govori podatak da pojedini poljoprivrednici iz tog kraja planiraju obustaviti proizvodnju dok se nešto ne učini po ovom pitanju. Neugodna iskustva s divljim konjima ima i Luka Sparavalo iz sela Žulja. Njemu svakog dana dolazi grupa od 10 konja koja uništava vrt u blizini kuće.

"Dođu u polje, naprave štete, sve vrtove. Dođe pred kuću, ali ne možeš mu prići. Dođe konj po noći, najede se i ode. Ponovo svaki dan tako, išli smo ganjali ih, čak kada je kanal bio manji, izlijevala je voda. Neki dan malo ždrijebe, valjda se oždrijebilo, preko vode. To je strašno", priča Luka Sparavalo. 

Mještani iz sela kojima konji čine probleme tražili su pomoć i od gradske uprave Trebinje, ali kako kažu, još uvijek nema rješenja ovog problema.


Tagovi

Divlji konji Šteta Problemi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]