Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna inteligencija
  • 09.04.2023. 15:00

Dijagnoza slinavke i šapa preko fotografija?

Provedeno je istraživanje o tome može li umjetna inteligencija identificirati oboljele životinje na osnovi fotografije njihovih crta lica. Hoće li veterinari imati manje posla?

Foto: Lucija Bencaric
  • 1.022
  • 102
  • 0

Može li umjetna inteligencija identificirati bolesne krave? Odgovor na ovo pitanje potražili su znanstvenici iz Wageningen Bioveterinary Research Center, u Nizozemskoj, objavio je Resource-online. Oni su proveli istraživanje može li umjetna inteligencija identificirati oboljele životinje na osnovi fotografije njihovih crta lica. 

Voditelj istraživanja Ronald Peaty je pojasnio je da su proveli istraživanje za bolest goveda slinavku i šap. Snimljeno je nekoliko fotografija lica junica prije i za vrijeme infekcije. Studenti su bodovali fotografije na osnovu devet odabranih karakteristika, od suznih očiju, šmrcanja i slinjenja, do položaja ušiju i rana ili abnormalnosti kože. Računalo je zatim obučeno da preuzme ove signale s fotografije i dodijeli vrijednost. Na osnovi prikupljenih i obrađenih podataka moglo je donijeti zaključak je li životinja bolesna ili nije.

Program je još uvijek u povoju i nije 100 posto pouzdan. Može se reći da je njegova pouzdanost 94 posto, što omogućava praćenje i rano upozorenje na pojavu bolesti.

Poboljšanja su moguća dodavanjem više indikatora koji ukazuju na bolest, obučavanjem inteligencije za više bolesti i pružanjem fotografija krava različitih pasmina i dobi. Također, mogu se koristiti i pokretne slike. Očekuje se da će ovakvi sustavi biti primjenjivani na farmama u budućnosti.


Tagovi

Slinavka i šap Dijagnoza bolesti goveda Istraživanje Ronald Peaty Simptomi Pouzdanost Rano upozorenje Umjetna inteligencija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.